IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е новият заем от СБ да се използва за покриване на кредитите на БДЖ

Правителството планира да сключи договор за кредит с финансовата институция на стойност 460 млн. евро, но не е сигурно, че железницата ще бъде модернизирана

14:17 | 22.11.12 г.
Възможно е новият заем от СБ да се използва за покриване на кредитите на БДЖ

Липсва яснота за какво ще бъдат похарчени средствата от заема, който правителството договаря със Световната банка за 460 млн. евро.

След като преди дни министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че правителството е пред сключване на договор за отпускане на кредит от банковата институция, с който железницата ще бъде модернизирана, днес председателят на борда на директорите на БДЖ Холдинг Владимир Владимиров посочи, че парите ще бъдат използвани не толкова за модернизиране, колкото за погасяване на голяма част от кредитите, които дружеството има.

Към момента задълженията на превозвача са на стойност 731 млн. лв. и няма ресурс да изплаща дори лихвите по тях.

Във връзка с изказването на транспортния министър Владимиров обясни, че сумата трябва да бъде използвана за погасяване на старите заеми, за да може БДЖ "Пътнически превози" да се стабилизира.

В отговор на въпрос за цялостната модернизация на БДЖ Владимиров разясни, че тя може да бъде осъществена по два начина - чрез държавния бюджет, който трябва да бъде гласуван година за година или чрез оперативна програма „Транспорт” за следващия програмен период 2014-2020 г.

Той уточни, че в бюджета за 2013 г. са заложени 20 млн. лв. капиталов трансфер към БДЖ, но той няма да бъде достатъчен, за да може жп превозвача "да стъпи на краката си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още