IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да се намали работният ден у нас?

За един час един швед произвежда точно толкова, колкото 9,5 българи, смята икономистът Владимир Каролев

10:30 | 05.10.15 г. 23
Възможно ли е да се намали работният ден у нас?

С промени в Кодекса на труда от това лято вече не се отчита сумарно работното време и повечето българи работят по 12 часа на ден, вместо по 8 часа. Този коментар направи в ефира на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова. Нейните думи бяха по повод въведената в Швеция 6-часова работна седмица. Причината за намаленото работно време е нуждата от по-доброто съвместяване на личния живот с работата.

Зайкова припомни, че намаленото работно време не е новост в Швеция – първата компания, която го е приложила, е Toyota, тоест идеята е тръгнала от частния сектор, а едва след това държавата е предприела регулацията.

Същевременно страната има 43 хил. евро брутен вътрешен продукт на жител, допълни още експертът.

Зайкова беше категорична, че различни изследвания показват, че в сектори като услуги и други, които не са свързани с непрекъснато производство, работещите са по-ефективни, ако започнат работа по-късно.

Именно колко ефективно се работи е проблемът у нас, посочи от своя страна съветникът на икономическия министър Владимир Каролев. Според неговата статистика производителността на българина е 4,90 евро на час, а на шведа – 45,50 евро на час. „За един час един швед произвежда точно толкова в евро, колкото 9,5 българи. Очевидно е, че няма как да си намаляваме работното време“, допълни експертът.

Каролев посочи още, че разликата в броя на населението не е чак толкова голяма – 9,5 млн. души в Швеция, спрямо 7,5 млн. у нас, но БВП на страната е десет пъти по-висок, тоест 10 пъти по-голяма стойност създават всяка година.

В студиото на националната телевизия двамата експерти изказаха противоположни мнения относно заплащането на труда в страната. Според Каролев при положение, че българите произвеждат 4,90 евро на час, то не може да се очаква по-високо заплащане. Мика Зайкова пък посочи, че производителността на труда е свързана и с въвеждането на новите технологии, с което страната ни закъснява.

Каролев призна, че „насищането на шведската икономика с нови технологии е много по-високо“, но допълни, че средната образованост на шведите – независимо от степента на образование, е много по-висока. Според него именно в тези насоки трябва да бъдат насочени усилията на българското общество – увеличаване на инвестициите в производството и подобряване на качеството на образованието.

Експертът посочи примери за висока производителност на труда у нас -  в ИТ сектора, където има фирми, в които средната заплата надхвърля 2,5 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Може, що да не може - който иска може да работи 5 часа, който иска един час, който иска може и да не работи. То и сега не е забранено. Както се разбереш с шефа, ако въобще се разбереш. Последното, което искам е някой търтей от "сектора на сигурността", пенсиониращ се на 45 с 20 заплати, да работи и 6 часа на дена. Колкото за нивото на заплати, ами в съседната статия пише, че второто тримесечие БВП на човек е 2700 лв или 900лв на месец. е колко да са заплатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
това не е вярно, отделно, че заплащането в българия не съответства даже и на производителността. Колко пъти трябва да се повтори, че за единица произведена продукция, българина получава от 5 до 10 пъти по-малко, отколкото би получил за същата продукция, произведена със същите "сечива", но "на запад"! И отговора за мен е *** - просто не искат да плащат... и точка! А една от причините да не искат се корени в това, че българина лесно склонява да работи за малко. Така или иначе, аз твърдя, че заплащането в българия няма (или много малка корелация) нищо общо ,нито с производителност, нито технологии, нито с квалификация (за която пък никак не съм убеден, че е по-ниска от на европееца...да те кажа и обратното)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
zritelcho
преди 8 години
Служител на немска (или каквато и да било друга) верига магазини (или каквото и да било друго) у нас взема по-малко от аналогичен служител в Германия (или в която и да било друга държава на Запад от нас), защото потребителите в Германия правят в пъти по-големи обороти (в евро) в сравнение с потребителите в България. Ако в България някой предприемач еднолично, без принуда, която да обхваща всички, започне да раздава на служителите си европейски заплати - моментално ще фалира. Същевременно, българският избирател не може (ако въобще съществува възможност, предвид качеството на кандидатите за властта у нас) да си избере управление, което по разумен и прагматичен начин да повиши стандарта в държавата, без да я доведе до икономически колапс (както би се случило, ако някой от сорта на Сидеров или подобните нему спечелеше властта и изпълнеше стриктно предизборно заявените си намерения).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
zritelcho
преди 8 години
Да не забравя (отделно от предходния ми коментар до теб) - шведът (швейцарецът и който и да било друг от нормална европейска държава) отдавна не ползва тухли за строителство и точно от употребата на по-напреднали (и икономически-ефективни) технологии там идва и драстичното разминаване в тяхна полза на производителността на глава от населението в сравнение с България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
Виждам, че и шведските политици са го ударили на популизъм и си правят сметките без кръчмаря. Ако шест часовият работен ден наистина беше по-ефективен, работодателите отдавна щяха да са го въвели масово, но явно в повечето отрасли мениджърите са пресметнали, че това само ще доведе до по-големи разходи.Сега се сещам, че Швеция и без друго май беше начело в класациите за алкохолизъм и самоубийства, та си спомням за едно време в казармата, как старшината казваше, че от сутрин до вечер войниците никога не трябва да остават без работа, иначе започват да мислят за глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
zritelcho
преди 8 години
То, БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност отдавна е измислено, но това нищо не променя, защото не дава на нашите политици готова рецепта за развитието на икономиката ни, а само измерва, прави констатация. А нашите политици си търсят разпоредник, който да плесне, какво точно да правят и те да му козируват. Намират нещо подобно в ръководството на ЕС, ама то не дава пълни рецепти за икономическо развитие конкретно на българската икономика и съответно - нашите се връткат като мухи без глави и го удрят само на корупция и далавери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
zritelcho
преди 8 години
Политиците ни са тотално некадърни (от началото на т.нар. "преход", до днес включително), чужди *** и без никаква икономическа и технологична визия в която и да било икономическа сфера (включително и в туризма, и във всичко останало). Затова и няма никакви смислени икономически държавни инициативи, камо ли пък успешни такива. Просто, нашите "горе" си лежат и чакат някой отвън да дойде и да направи нещо у нас - у нас материала бил лош, което е вярно, стига да включва в лошия материал и самите ни управляващи. Смятат, че като са направили данъците плоски (тежестта от тях да пада върху нямащото мнозинство) и няколко други глупости - това стига! Същевременно държави като Южна Корея участват директно в нови разработки във всякакви сфери на икономиката им, включително и заедно с частни компании, а пък американския щат Ню Йорк е участвал, заедно с IBM, Samsung и GlobalFoundries, в разработването на 7-нанометров чип по нова, силициево-германиева технология. Въобще - умряла работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
makroikonomist
преди 8 години
Производителността на шведската икономика е около 3 пъти тази на българската, а не 10. И това не означава че шведите работят повече или че задължително са много по-кадърни, както повечето хора го възприемат. Най-вече означава че Швеция е богата държава, а България е бедна. Разликата в производителността е много голяма за различните сектори на икономиката. В някой случаи е еднаква /доста услуги/, а в някои може да е хиляди пъти. И когато работиш една работа в богата държава е напълно нормално да получаваш много повече, отколкото ако работиш абсолютно същата работа в бедна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
не става въпрос за убеденост а за факти на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия 0.8 т '' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htmОбяснил съм всичко в коментар 1 тук - http://darikfinance.bg/***/115933#commentsПроф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Каролев право дума, само не ми е ясно защо един българин като отиде във Швеция не му плащат 9.5 пъти по малко, щом работим по малко .... или май има и други фактори освен прословичната производителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още