IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е политиците да свалят цените на храните?

Политическите и икономическите аргументи сериозно се разминават

10:05 | 26.09.18 г.
Възможно ли е политиците да свалят цените на храните?

Експерти на ВМРО предложиха  да бъде определена социална кошница с основни хранителни продукти, за която да се постави лимит при печалбата на производители и търговци, по повод дебата около поскъпващия хляб.
Това предложение ще развие сивия сектор, ще засегне малките и средни магазини, заяви пред Bulgaria ON AIR финансистът Георги Вулджев. „Големите вериги могат и да се съгласят. Ще се търсят други канали, по които печалбата да се избива", обясни Вулджев.

Той смята, че потребителите ще бъдат засегнати от поскъпването на природния газ и затова трябва да се говори за промяна на договора с "Газпром".

По думите на Любослав Костов от КНСБ предложението за социална кошница е добро, но проблемът е как ще заработи. 

„За момента не предлагаме мерки, а идеи. Мерките ще се появят след един по-широк разговор“, обясни пред БНТ идеята за социалната кошница Искрен Веселинов – зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти".

Той каза, че през годините печалбата на производителите на хляб е паднала от 10% на две до пет на сто, „докато веригите ползват печалба, която понякога надвишава 30%“.

Веселинов припомни, че земеделският министър Румен Порожанов се договаря с търговските вериги да продават хляб без надценка. Според депутата „там е реалният резерв, от който може да се вземе“. Идеята на ВМРО по думите му е не министърът да се договаря, а „държавата да създава правила“.

Икономистът Красен Станчев коментира пред БНТ, че при веригите хлябът формира под 1% от оборота и който иска, може да си направи пекарна и да си продава хляба.

Според него супермаркетите могат или да не продават хляб изобщо, или да го внесат от другаде. По думите му при минимални цени ще има недостиг, а при ценови таван загуба за производителите.

Станчев смята, че идеите на ВМРО са връщане към закони от времето на Жан Виденов или от управлението на националсоциалистите в Германия.

Веселинов отговори, че лекцията на Красен Станчев няма нищо общо с предложението на ВМРО. Депутатът обяви, че партията предлага дебат и попита защо държавата да няма регулаторен механизъм.

Красен Станчев каза в отговор, че веригите държат около 45% от пазара, а разходите за хляб, сирене и други основни продукти са под 5% от бюджета на домакинствата. Веселинов обаче посочи, че има хора с доход около 100 евро и поскъпването на тези храни е основен фактор за обедняването им.

На въпрос кой ще проверява дали търговците спазват лимита Веселинов обясни, че това могат да правят Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) или Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Според  Красен Станчев, ако предложението на ВМРО се реализира, ще намалят оборотите на малките магазини.
Веселинов информира, че евродепутатът Ангел Джамбазки е депозирал запитване в Еврокомисията дали предложението на ВМРО за лимит на надценката противоречи на европейското право.

Станчев беше категоричен, че идеята на ВМРО не може да се случи, защото ще бъде непозволена помощ за производителите. Същото е положението според него и с идеята за диференциран ДДС за хляба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още