IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможност за безлихвени кредити искат от Сдружението на общините

Настояват и за промени при отпускането на средства по оперативни програми

11:23 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата да подпомогне общините, които вече изпадат в тежко финансово състояние заради значително намалелите приходи след въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки. За това ще настояват от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което от днес започва онлайн разговори с лидерите на парламентарно представените партии.

Заместник-председателят на управителния съвет на сдружението и кмет на Троян Донка Михайлова обобщи за БНР исканията на общините.

Общините очакват авансово да им бъде преведена целевата субсидия, да бъде дадена възможност да ползваме безлихвени кредити, така както се предлага на бизнеса. Средства по определени направления, които на този етап стоят „замразени“ в общинските бюджети биха могли да се раздвижат и да се използват в тези тежки периоди, поясни Михайлова. 

Общините настояват и за промени при отпускането на средствата от Оперативна програмиа „Инавации и конкурентоспособност“. „Над 150 общини не могат да се възползват от тези средства“, посочи Михайлова. 

Средствата по сметките на общините са намалели драстично, заяви тя и посочи, че са изправени пред риск да ограничат някои от социалните дейности, които финансират.

Приходната част на общинските бюджети е под изключително сериозен натиск, намалението е в пъти спрямо същия период на миналата година. Заради отложените срокове за местните данъци, дължими от гражданите и бизнеса, заплащането им рязко е спаднало. В големите общини този спад е до 7 пъти, на отделни места до 10 пъти. От 30 до 70% е свиването на приходите в по-малките и средни общини спрямо същия период на 2019 година, каза преди седмица Силвия Георгиева, председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още