IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждане на индустрията иска от бъдещите управляващи КНСБ

Заплащането на труда да се стимулира чрез последователно провеждана политика по доходите, настоява синдикатът

16:37 | 17.09.14 г.
Възраждане на индустрията иска от бъдещите управляващи КНСБ

Целенасочени мерки за възраждане на индустрията и за нарастване на заплащането на труда в България иска от бъдещите управляващи КНСБ. Това се посочва в позиция на Изпълнителния комитет на синдиката във връзка с парламентарните избори в България на 5 октомври 2014 година.

Възраждане на индустрията, според синдиката, трябва да стане с използването на всички инструменти и източници за финансиране – от стимулиране на вътрешните и външни инвестиции, през държавно финансиране и публично-частни партньорства, до усвояване на възможно най-много средства от предвиждания мащабен Инвестиционен пакет за работни места и икономически растеж на Европейската комисия в новия й мандат.

Това е важна предпоставка за преструктуриране на икономиката към нови високотехнологични производства с висока добавена стойност и за създаването на трайни работни места, смятат от синдиката.

Заплащането на труда в страната следва да се промени чрез конкретни параметри за догонващо нарастване на доходите от труд и чрез последователно провеждана политика. КНСБ препоръчва да бъде направена оценка на всяко работно място, отчитане на индивидуалния и колективен принос чрез адекватни системи на заплащане на труда, стимулиране на колективното трудово договаряне.

Синдикатът ще очаква от новата власт по отношение на доходите залагане на три важни ориентира с хоризонт края на 2017 година - средна работна заплата – 40% от средната за ЕС-28; относителен дял на компенсацията на наемния труд – 50% от БВП; съотношение между минимална и средна работна заплата – не по-малко от 50%.

За минималната работна заплата следва да се прилага ежегодно договаряне по установен от социалните партньори механизъм. Синдикатът иска и усъвършенстване на законодателството, ясен ред и методология, определяне на конкретни икономически и социални критерии, показатели и съотношения, които са база и ориентир при определянето минималната заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още