IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастните в България са най-заплашени от бедност и социално изключване в ЕС

Страната ни е в челните редици на ЕС по застаряване на населението

17:23 | 29.09.15 г. 10
Възрастните в България са най-заплашени от бедност и социално изключване в ЕС

България е държавата в Европейския съюз (ЕС), в която възрастните хора са най-заплашени от бедност, социално изключване и материални затруднения, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод Международния ден на възрастните хора (1 октомври).

През 2014 г. почти 58% от населението на България над 65-годишна възраст е било в риск от бедност или социално изключване срещу почти 46% от населението под 65 години. Сериозни материални затруднения са изпитвали почти 51% от възрастните над 65 години спрямо малко над 41% от хората до 65-годишна възраст.

Като цяло в ЕС малко над 18 на сто от възрастните над 65 години са били заплашени от бедност и социално изключване през миналата година. Сериозни материални затруднения са изпитвали малко под 7 на сто от възрастното население.

В ЕС като цяло в риск от бедност и социално изключване са повече хора на възраст до 65 години – почти 26 на сто от населението. Те са и по-заплашени от по-тежки материални затруднения (10,2%), сочат данните на Евростат. Подобна тенденция се наблюдава в няколко държави, сред които тежко засегнатите от кризата Ирландия, Гърция и Испания – страни с висока безработица и силен спад на доходите от труд.

Държавите, в които възрастните са в най-нисък риск от бедност, социално изключване и тежки материални затруднения, са Унгария, Люксембург и Гърция.

България е и сред държавите от ЕС с най-бързо застаряващо население. Към 2080 г. се очаква населението на възраст над 65 години да достигне близо 30 на сто спрямо малко под 20 на сто през 2014 г. Населението над 80-годишна възраст се очаква да се увеличи до 12,4% спрямо 4,4% през 2014 г.

Възрастните българи са и с най-кратка продължителност на живота в ЕС след 65 години – средно малко под 18 години за жените и малко над 14 години за мъжете.

Българските пенсионери са и най-изолираните от интернет в ЕС. Едва един от всеки десет души ползва мрежата, а от тези, които имат интернет, половината пишат имейли, четат новини и търсят информация за стоки. Само 2 на сто от тях пазаруват онлайн, а всеки трети влиза в социалните мрежи.

Като цяло за ЕС през 2080 г. един от всеки осем възрастни ще е над 80 години. Броят на 80-годишните ще се удвои спрямо 2014 г., прогнозира Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Тази статия обаче май показва и нещо друго.,Заплашени от бедност - по-малък процент у нас и повече при изцедените в кредитната центрофуга работещи западняци. Това е при положение, че наистина си върнат кредитите. Изглежда у нас се случи нещо по-различно - масово мама и тате от село помагаха на младите у градо да изкласят. Сега мама и тате са гроги, а Пенчо е осигурен. 2080-та година много щели да бъдат 80+ годишните, айде бе, така ли. Аз пък мисля, че 180+ годишните ще са още повече. Футуролози, кво да ги прайш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Абсолютно съм съгласен с теб, че *** са виновни за това, че българките не раждат! Ех, ако не бяха ***, бежанците и т.н. как щяхме цъфнем и вържем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ми ти и така и така сега си имаш имигранти ...умник ! Накарай *** да бачка , недей вкарва нови , да *** и евротолерастите му !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
rainmaker
преди 8 години
недеи че еи сега патриотите тука ще ти скокнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Най-важното е да не приемаме млади имигранти, че ще си развалим идеалистичната демографска картинка. Това, което човек сам си направи никой друг не може да му го направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
При бай Тошо не бе ше тъй , нали ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
*** бъдеще, много ясно! След като властта струва шепа кебапчета, какво очакваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Нормално при положение, че българите са смачкани и често дори хляба не могат да си купят или да си платят сметките. Как да правят деца.За сметка на това стимулираме със социални помощи увеличението на ***. Какво бъдеще има подобна държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още