IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WWF: България може лесно да преодолее проблема с вредните емисии

Трябва да се изпълнят политиките за промени в бизнеса и обществото, препоръча Георги Стефанов от международната природозащитна организация

17:31 | 05.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Факторът за влияние с въглеродни емисии върху околната среда за България е под 1% според протокола от Киото, който преди 20 години даде рамката за ограничаване на вредните емисии и зададе принципа на търговия с въглеродни емисии.

Това отчете по БНР Георги Стефанов, директор „Климат и енергия“ в международната природозащитна организация WWF.

Той посочи, че всяка държава има квота – годишен обем, който трябва да бъде отделен, като това касае основно емисиите от парниковите газове и въглеродния диоксид.

„Ние имаме огромната възможност заради това, че сме средна държава и малка икономика много бързо да направим този преход и това да позволи нашата страна лесно да преодолее тези пречки, и бързо да се превърнем в мотор на прогреса при реализирането на бъдещите цели, коментира експертът. – Климатът се явява промяната на бъдещето на човечеството, което да позволи светът да бъде по-добро място и неравенствата, несправедливостите, икономическите разлики между континентите и държавите да бъдат преодолени.“

Георги Стефанов предупреди, че големият риск е да загубим цивилизацията такава, каквато я познаваме.

„Целта ни е промяна на формиране на бизнеса, промяна на формиране на обществото, спазване на ангажиментите и използване на икономическите възможности. Това е най-слабата страна, която България не успява добре да реализира“, категоричен е той.

Стефанов напомни, че има нова посока по отношение на климатични промени, в която България и всички страни, без Северна Корея и Куба, са съгласни, че имаме глобален проблем.

„В България трябва да помислим за възможностите, които дават тези политики, защото не можеш да обещаеш нещо, а после да не искаш да го направиш“, подчерта директорът „Климат и енергия“ във WWF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още