IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Няма опасност от спиране на евросредства

Политиците обичат драматизма, отбеляза вицепремиерът

14:08 | 19.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
З. Златанова: Няма опасност от спиране на евросредства

През следващия програмен период страната ни ще управлява европейско финансиране от 6,8 млрд. евро и няма опасност от спиране на средства, програми и проекти. За това увери вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред TV7.

Тя припомни, че до февруари тази година от европейските фондове са били усвоени 27,15% от средствата по оперативните програми за България, а през октомври този процент вече е 38,23. Критиките към управляващите за спиране на европейски проекти и слабости в договарянето на средства Златанова си обяснява с факта, че "професионалните политици обичат драматизма".

"Процесът от договарянето до изпълнението на проекти е продължителен, един започва с договарянето, друг изпълнява, ако сега договорим проект, той може да бъде изпълнен след години при следващо правителство, много са грозни спекулациите с европейските фондове”, каза Зинаида Златанова. Според нея фактът е, че системите за управление на европейските средства работят добре.

"В Оперативна програма "Добро управление" планираме да включим цялото електронно правосъдие", съобщи още вицепремиерът.

Тя подчерта, че това е ход и за насърчаване на инвестициите, защото "инвеститорите гледат правосъдието дори преди данъчната система".

Златанова поясни, че за нея програма „Добро управление”, в която за следващия програмен период се сливат "Техническа помощ" и "Административен капацитет" и новата програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са по-важни от инфраструктурните проекти, защото допринасят за развитието на квалификацията и качеството на администрацията, което се отразява на всички сектори в държавата.

Не случайно въпреки намаляването за първи път на европейския бюджет за периода 2014-2020 г. парите на европейско равнище за наука се увеличават над два пъти, посочи Златанова. Тя уточни, че в хоризонталната програма за наука за общи проекти между всички европейски държави са заложени 80 млрд. евро. Вицепремиерът подчерта, че кабинетът "Орешарски" проявява приемственост, като възприема и подкрепя новата оперативна програма за наука и образование, предложена от предишното правителство, защото "това е успех за България".

Още новини от България може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Госпожата ЗЗ/ZZ/ :), да вземе да чуе какво казва Стив Ханке пред БНР, да му звънне и го пита `що така мисли той за БГ и тогава да се обяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Щастието е в малоумието.Хубаво е да си овца.Само така можеш да си "щастлив".Напред овце! Пред вас е очертан великият говежди рай от "вашите" управляващи.Да ви с сладко,поредното ла*но.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
akvari_um
преди 10 години
ще са спокойни,ние доста средсвта сме видели,а наще политяги се наядоха и накараха. Сега да видим кой ще е на финала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Даден е срок на спокойствие отгоре - Сега трябва маймуните да са щастливи и спокойни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още