Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За 60% от българите здравната система е сред сферите с най-висока корупция

Над 95% от анкетираните са склонни да твърдят, че Националната здравноосигурителна каса се източва

За 60% от българите здравната система е сред сферите с най-висока корупция

Снимка: Pixabay

Над 60% от българските граждани определят здравната система като една от сферите с най-високи нива на корупционни практики. Това показват данни от национално представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс" по поръчка на Българския институт за правни инициативи, съобщава БТА.

Участници в проучването са общо 1048 граждани от цялата страна в периода 14-26 май т.г.

Според 56 на сто от анкетираните корупцията в здравния сектор е свързана както с обществени поръчки, така е и част от процеса на предоставяне на здравни услуги. Други 17% смятат, че корупцията е свързана само с предоставяните здравни услуги, докато 16 на сто са на мнение, че корупцията в сектор здравеопазване е основно при прилагане на Закона за обществени поръчки.

"Има постоянни обществени подозрения в здравеопазването на всички нива", посочи д-р Радостина Ангелова, управител на социологическата агенция, партньор в изследването. Тя отбеляза, че 16 процента от анкетираните граждани посочват, че са били свидетели или са станали жертва на корупция в здравеопазването, но малък дял от тях подават сигнал за това. 

Още по темата

Над 95% от анкетираните са склонни да твърдят, че Националната здравноосигурителна каса се източва. Преобладаващата част от широката общественост счита, че това е практика във всички болници - 61 на сто, докато 14 процента отнасят тази практика предимно към държавните болници.

Над една трета от хората в изследването твърдят, че във всички болници се назначават и правят ненужни прегледи. Други 10 процента от запитаните казват, че са им били поискани пари извън регламентираните такси за лечение в държавна болница, докато в частна болница в тази ситуация са попадали едва 3 процента, показват данните.

"Темата за корупцията е безкрайна. Това е море, в което често се давят държавите", отбеляза адвокат Цветомир Тодоров, част от екипа на Българския институт за правни инициативи. Той припомни, че заради пандемията от COVID-19 погледът на обществото е прикован именно към случващото се в сферата на здравеопазването.

Анализът на информацията показва още, че в сферата има натрупани проблеми през годините, сред които недостиг на персонал, лоша материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните заболявания и ниска здравна култура на гражданите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 2 месеца
Досега на ни***КОЙ не съм дал и един лев подкуп, вкл и на докторите. Е, по някоя бутилка ракия съм оставял, но това не вярвам да се брои :)
1
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Хеххе, само 60%. 99% сме наясно какви ги върши Бялата мафия.
1
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ето за това хората не искат да се ваксинират срещу ковид... а не защото са антиваксери, каквито опорки се разпространяват напоследък!

Още от Икономика и политика
Магазини за нехранителни стоки с 30% спад на приходите заради сертификата