IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За броени часове свършиха парите за популяризиране на пчелен мед

Изчерпан се оказа и бюджетът по мярката за обновяване на пчелни кошери и семейства

16:36 | 27.11.12 г.
За броени часове свършиха парите за популяризиране на пчелен мед

За броени часове беше изчерпан бюджетът по някои от мерките по програмата за подпомагане на пчелари, става ясно от съобщение на ДФ „Земеделие“.

Приемът на документи започна днес, но в 13:50 часа вече е спряно приемането на документи за популяризиране на българските пчелни продукти, в това число и произведени по биологичен начин, както и за борба срещу вароатозата и за закупуване на препарати в борбата срещу нея.

Без пари останаха още мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед и за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в общността.

От фонда предвиждаха популяризирането на пчелните продукти да става чрез две дейности, като общият им бюджет беше малко над 172 хил. лева.

Оказа се, че са свършили средствата и по една от мерките с най-голям бюджет - „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността“. По тази мярка ще бъдат разпределени над 5,25 млн. лева, от които за закупуване на нови кошери бяха отделени над 3,2 млн. лева.

Предвидената финансова помощ за борба с вароатозата е на стойност 780 хил. лева, които също се оказаха недостатъчни.

Според първоначалните съобщения крайният срок за набиране на документи за подпомагане на пчеларите изтича на 15 януари 2013 година. Общият бюджет за догодина е на стойност 6,3 млн. лева. Средства тази година се отпускат по пет направления, включително и за стимулиране на научни разработки в сектора.

Националната програма по пчеларство включва тригодишен период на субсидиране, който започна на 15 октомври 2010 г. и приключи на 15 октомври 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още