Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За българите корупцията е основният проблем в страната

Обществото радушно възприема всякакви намерения за ревизия според проучване на „Галъп интернешънъл“

За българите корупцията е основният проблем в страната

Снимка: Архив Ройтерс

Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни. Всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Обществото широко споделя обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприема всякакви намерения за ревизия. Това са част от изводите от поредния експресен телефонен сондаж от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.

61% се съгласяват с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тази обвинения се споделят от привържениците и на различните други политически формации.

Числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа. 

Още по темата

По същия начин се подкрепя и искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80% го одобряват. Според социолозите и предишни техни проучвания показват, че такива идеи се споделят почти автоматично.

На този фон мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят.

68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3,7 милиона души. Разбира се, не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи.

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма. Очевидно темата за оградата по границата се превръща в централна за обществото. В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция, казват авторите на проучването.

Сондажът е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи. 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
В журналистическата статистика резултатите са предопределени от целенасочени въпроси. Щетите в стопанският живот на страната ни се споделят почти по равно от КОРУПЦИЯ, ПРОТЕКЦИОНАЛИЗЪМ И ШУРОБАДЖАНАЩИНА. И трите понятия имат различно смислово съдържание и би следвало в анкетните проучвания да има малко коректност.

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 юли