Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За четвърти път гласуваме за Европарламент

Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа

За четвърти път гласуваме за Европарламент

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За четвърти път днес българските граждани ще избират седемнадесет представители в Европейския парламент (ЕП). Гласуването е задължително, но санкция за негласуване не се предвижда. Кандидати са общо 318 лица, издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.

Още по темата

За европейските избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в т.ч. и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За първи път обаче номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

Вотът започна в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, но изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват. Избирателните секции в страната са 11 660, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й е предвидено място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

В 3 хиляди секции в цялата страна избирателите могат да упражнят правото си на глас машинно и вотът им ще се зачита за реален. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което отнема няколко минути.

При изборите за Европейски парламент през 2014 г. в България бе отчетена избирателна активност от 35,84%.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!

гледано: 1205   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева