Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За година добивната промишленост в страната се свива с 8,8%

На месечна база индексът на сектора се понижава със 17,4%, показват данни на НСИ

За година добивната промишленост в страната се свива с 8,8%

Снимка: Pixabay

През юли индексът на добивната промишленост се понижава с 8,8% спрямо година по-рано. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Към края на седмия месец от годината общият индекс на промишленото производство, изчислен въз основа на сезонно изгладените данни, се увеличава с 1% спрямо юли 2017 г.  Ръст от 2,1% има при преработващата промишленост. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се отчита намаление на цените с 5,2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 31,5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16,9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 15,3%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 13,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,7%, производството на химични продукти - с 8,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7%.

На месечна база се отчита спад на общия индекс,  като понижението е с 1,2% спрямо юни 2018 г., показват още данните на НСИ. 

Според статистиката намаление е регистрирано в добивната промишленост - със 17,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%, и в преработващата промишленост - с 0,5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 13%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6,9%, производството на напитки - с 6,8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 4,5%. Ръст е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15,1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,4%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,8%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Малките български общини в 6 графики