Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За година пътуванията на българите с цел почивка намаляват с 5,6%

Общо 1,08 млн. българи са реализирали туристически пътувания за първите 6 месеца от годината, като 17,4% от тях са били в чужбина

За година пътуванията на българите с цел почивка намаляват с 5,6%

Снимка: Архив Ройтерс

Към края на второто тримесечие на 2018 г. пътуванията на българите с цел почивка намаляват с 5,6% спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

По-конкретно броят на пътувалите в страната намалява с 12,4%, докато броят на пътувалите в страната и чужбина и само в чужбина се увеличава съответно с 58,3 и 22,4%

Общо 1,08 млн. българи са реализирали туристически пътувания за първите 6 месеца от годината. Преобладаващата част от тях – 77,7%, са пътували само в страната, 17,5% - само в чужбина, а 4,8% са пътували както в страната, така и в чужбина.

Най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години – 431,4 хил., или 39,8% от всички пътували лица. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при лицата на възраст 45 - 64 години – 80,4% от пътувалите в тази възрастова група, показват данните на НСИ.

Любопитното е, че при пътуванията в чужбина делът на пътувалите лица на възраст 15 - 24 години е най-голям – 22,5% от пътувалите в съответната възрастова група.

Според информацията на НСИ става видно, че българите предпочитат да организират пътуването си самостоятелно, като над 91% от екскурзиите са именно такива.

Предварителните резервации не са сред предпочитанията на родните туристи – само 3,5% от ваканциите в България са с предварителна заявка. При пътуванията извън България около една трета с резервации. Най-голямото перо в бюджета при пътуванията на българите в страната е храната – близо 40%, докато в чужбина са разходите за транспорт — 29,2%.

През второто тримесечие на 2018 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 180,89 лв. в страната и 610,77 лв. в чужбина

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 157,73 лв. в страната и 1 053,72 лв. в чужбина.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България