IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против "клас прослужено време"

Икономисти, работодатели и синдикати с още аргументи по идеята за отпадането на добавката

13:56 | 18.07.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Евентуалната отмяна на добавката "клас прослужено време" ще замрази доходите и ще обезлюди пазара на труда, но от друга гледна точка добавката изкривява пазара на труда и е в ущърб на младите работници. Около тези разнопосочни позиции спорят от няколко дни работодатели и синдикати.

Коментарите около идеята за отпадане на "клас прослужено време" продължават. Тя беше лансирана миналата седмица от вицепремиера Валери Симеонов, който подкрепи работодателите за отпадането на класа за прослужено време.

Според КНСБ класът за прослужено време е единственият "автоматичен механизъм" за вдигане на доходите и такъв тип бонуси има в големи компании в редица страни.

Синдикатите предупреждават, че евентуалната отмяна на добавката ще замрази доходите и ще обезлюди пазара на труда. Според работодателите българският работник е с най-ниска производителност и не може да разчита на високи доходи само с административни актове. 

Добавката за прослужено време е единствената възможност за актуализация на работните заплати и се практикува в редица европейски държави, каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" по БНР, като посочи за пример Франция, Италия, Испания и дори САЩ. Процентът "прослужено време" е малка добавка към заплатата и няма причина да бъде отменян, посочи Григорова. И даде пример, че при минимална работна заплата от 460 лева, при 10 години трудов стаж добавката е от 27 лв. месечно.

Според работодателите българската икономика е с най-ниска производителност в ЕС и не може да си позволи по-високи доходи. Те изтъкват като довод двойното увеличение на заплатите за последните 10 години, което изпреварва темповете на растеж на икономиката. 

Работодателите смятат още, че класът за прослужено време изкривява пазара на труда и е в ущърб на младите и висококвалифицирани работници. Освен че дискриминира младите, добавката защитава статуквото, твърди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От там предлагат с отмяната на класа прослужено време да се направи увеличаване на основните възнаграждения, така че те да включат този клас. Мотивът на синдикатите "против" е, че така заплатата ще "замръзне".

Обезлюдяването не само на пазара на труда, но и на страната, и заместването на българските специалисти с чужди работници, е друг аспект на проблема, очертан от синдикатите. Ваня Григорова уточни, че натискът от страна на бизнеса е върху това да се „докарат хора отвън, които ще излизат по-евтино на българския работодател“.

Техният натиск е изцяло да се премахне пазарният тест - прескача се пазарният тест и се доставят работници, преди да е пусната обява на българския пазар, за да се провери дали има такъв работник, който може да заеме свободната позиция, посочи тя. По думите й това е много порочно - от една страна държим заплатите ниски, от друга страна се опитваме да ги "фризираме" и орежем допълнително от всички възможни плащания, които са минимални и от трета страна - докарваме хора, които са склонни да работят за по-малко пари.

Премахването на добавката за стаж ще удари работещите бедни, коментира дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова пред националното радио.

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките. Това не е прослужено време, а професионален опит и прослужено време. Още прохождащият бизнес в България през 20-те години на миналия век е оценил колко е важен професионалният опит за успеха на една фирма, подчерта тя.

Работещите бедни в България са 700 хиляди, те получават минимална работна заплата, плащат си данъците, ако махнем и класа, ще им намалим доходите със 100-150 лева, поясни Зайкова.

Производителността на труда не зависи само от работника, изтъкна Зайкова като контрааргумент на тезата на бизнеса за ниската производителност на труда в България. Според нея приносът на работника е по-малък от 20-30% в ръста на производителността. 

Икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица от предишния строй" добавката за "прослужено време" към заплатите. За нея големият проблем с тази добавка е, че от една страна, тя вменява допълнителни ежегодни разходи на работодателите, без оглед на тяхното финансово състояни, от друга страна - тази добавка поставя в неравностойно положение по-младите работници.

При еднаква работа, която младите работници вършат с един по-възрастен служител, получават по-малко пари. По този начин те са демотивирани да се представят добре, защото при нормалните пазарни икономики тези добавки към заплатата зависят само и единствено от атестирането на служителите, т.е. от оценката за тяхната работа, посочи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Абсолютно невъзможно цената на труда да се определя на само базата на търсене и предлагане ако имаме отворен пазар на труда. Това е все едно да направиш прогноза, че някой ще падне от покрива и след това да го бутнеш от там. Така работодателят може да си внесе служители да контролира цената на техния труд, а това е точно като нагласения мач между 2 отбора. Без твърда забрана за внос на всякаква работна ръка, особено на всякаква неквалифицирана такава няма как търсенето и предлагането да са водещи при определяне на доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Самата дискусия нагледно демонстрира защо е необходимо да има такива опции към заплатата - защото колкото по-сложно - толкова по-голямо поле за изява на всякакви политици, синдикалисти и др. п.аразити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
mathematician
преди 6 години
Глупости на търкалета.Цената на труда се определя от търсенето и предлагането. Друг е въпроса, че правителства и синдикати се месят и объркват процеса.Вземи строителството и майсторите и общите работници дето работят там. По време на бума заплащането им хвърчеше нагоре. После падна. Сега пак тръгна нагоре - щото имотите се търсят. В ИТ-то пък където няма синдикати, правителствено регулиране и зависят от международния пазар - заплатите се определят изцяло от международния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Никъде в света възнаграждението не се определя на базата на абстрактни величини като "производителност на работника", понеже е невъзможно да се измерят за почти всички сектори особено в сектора на услугите, който доминира икономиката. Освен това всеки производствен процес или услуга зависи от много други фактори като цени на суровините енергията и т.н. Навсякъде в цивилизования свят доходите на служителите са обвързани с пазарния резултат на дружеството, а не с митичната "производителност". Ако едно дружество има по-голяма печалба заплатите трябва да растат няма никакво значение дали продадената продукция е повече или по-малко. Заплатите трябва да се котират точно както акциите и облигациите, а не на база на колективни договори, добавки, производителност и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
KPDOLE
преди 6 години
Г-н Симеонов е ЗА отпадането на класа и това не е учудващо, тъй като той също разглежда нещата от страната на работодателите. Все пак и той плаща заплати. Господа, престанете да се чудите кака да направите така, че да плащате все по-малко. И без това проблема с намирането на качествени работници и служители е огромен. По-добре помислете кака да стимулирате подобряването на безобразното ни образование и въвеждането на ред в бандитската ни държава, в противен случай скоро повечето Ви разходи ще отпаднат по естествен път. И да искате, няма да има кой да назначите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
KPDOLE
преди 6 години
Уважаеми г-да "Работодатели", моля незапознатите да се запознаят с практиката в ЕС, към който принадлежи и нашата територия. Само за сведение, в повечето държави почти всички професии (служители и работници), участват в професионални сдружения, а минималните заплати, полагащите се надбавки, отпуски, задължителните индексации и полагащите се 13 и 14 заплата, се договарят с браншови споразумения. Договорените условия са задължителни за работодателите. В тези държави няма надбавка за КЛАС, но според трудовия стаж на човека, минималните нива на заплащане са различни, което е същото като класа, но просто не се казва така. Относно стимулирането на младите работници, ми господа като искате да ги стимулирате, защото добре се справя, просто им увеличете заплатите. Тези които не вършат работа, просто ги освободете. Ако фирмата Ви не може да дава заплата която да осигурява достойно съществуване на хората, които работят при Вас, просто я закрийте. Светът ще продължи да се върти и без Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още