IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За инвестиции във водния сектор ще се разчита основно на еврофондовете

Стратегията за ВиК сектора ще бъде изработена с помощта на Световната банка

17:57 | 19.01.12 г.
<p>
	България е една от държавите с най-големи загуби на вода заради амортизирана мрежа &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА&nbsp;</p>

България е една от държавите с най-големи загуби на вода заради амортизирана мрежа     Снимка: БТА 

Включване на всички водни съоръжения в единен регистър, изясняване на държавната и общинска собственост на обектите от водната инфраструктура, създаване на водни оператори в 28-те области на страната и пълна прозрачност при усвояването на средствата от европейските фондове.

Това са четирите основни  направления в концепцията за водния сектор, представена днес от зам.-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и колегата й от министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев пред депутатите от парламентарната комисия по околна среда.

Стратегията за водния сектор и свързаните с него нормативни промени ще бъдат внесени за обсъждане от консултативния съвет следващата седмица, след което ще се продължи с широкото им обществено обсъждане, преди окончателно да бъде одобрена от правителството и ратифицирана от парламента.

Първата крачка от стратегията е приемане на спешни промени в Закона за водите, с които да се изясни собствеността на активите, като се фиксира къде да бъде поставена границата между държавната и общинска собственост. Това, което двете министерства предлагат, е водопроводната и канализационна мрежа навсякъде да бъде държавна, а общинската да се простира само в границите на общините.

Според Симидчиев промените няма да излязат от рамките на Закона за водите, приет през 2009 г., но е важно да се разграничат функциите по поддръжката на водната мрежа от сегашните ВиК дружества от самата собственост върху тези съоръжения, което е важно условие при бъдещото усвояване на средствата от европейските фондове. Известно е, че еврофинансиране във водния сектор се отпускат само на съоръжения, които са публична, а не частна собстевност. 

Представителите на държавата отново припомниха необходимостта от реформи в сектора, който се нуждае от огромни инвестиции. „За всички е известно, че загубите по българската водопроводна мрежа са огромни. За нас е важно да организираме сектора така, че при предстоящата модернизация на инфраструктурата хората да понесат възможно най-леко предстоящите разходи, чията цена неизбежно ще понесе потребителят“, коментира зам.-министър Симидчиев.

Затова и важна част от водната стратегия ще бъде реформата на ВиК сектора. Самата стратегия за реформиране на този сектор ще бъде разработена с експертната помощ на Световната банка и вероятно ще бъде готова до есента на тази година, поясни още Симидчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още