IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За месец се преустановява дейността на вертолетите Пантер

В този срок трябва да се произнесе комисията, която разследва падането на военния хеликоптер в Черно море

13:18 | 10.06.17 г.
<p>
	<em>Капитан Георги Анастасов. Снимка: МО</em></p>

Капитан Георги Анастасов. Снимка: МО

За месец се преустановява дейността на вертолетите „Пантер“ и, ако се наложи, морското пространство на България ще се охранява от вертолетите „Кугър“. В този срок трябва да се произнесе комисията, която разследва инцидента с хеликоптера „Пантер“, паднал при военно учение в Черно море.

Това стана ясно на пресконференция на Щаба на военноморските сили във Варна, предаде БНР.

При инцидента с военния хеликоптер загина капитан Георги Анастасов, а двамата му колеги пострадаха и са на лечение във Военноморската болница без опасност за живота.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед за посмъртно повишаване на Георги Анастасов от капитан в майор, информира Dnes.bg.

„Благодарение на професионалните качества на капитан Георги Анастасов, загинал при инцидента с военния хеликоптер, животът на останалите двама души от екипажа е спасен“, каза министърът пред bTV.

Каракачанов обясни как се е стигнало до инцидента. Той заяви, че по време на морското учение „Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери „Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел.

Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега. Минавайки пред кораб вертолетът е закачил с перката пилона, на който се окачват знамената. Пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега.

В следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, пилотът обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за улесни спасителните екипи. Така пилотът е дал възможност на своите колеги да се спасят, каза Каракачанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още