IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За момента БАБХ не открива нарушения с българските стоки в големите магазини

Не е задължително всички родни продукти да са групирани на едно място, каквото беше първоначалното намерение, коментира Бистра Иванова

10:59 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Досега няма нарушения в големите търговски вериги по отношение на предлаганите стоки от малки български производители. Това каза в ефира на bTV Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Тя обаче отбеляза,че инспекциите са само от седмица и все още не са свършили.

„На щандовете трябва да има млечни продукти, риба, прясно месо и яйца, сезонни плодове и зеленчуци, пчелен мед. Санкциите за тези търговци, които допускат нарушения и се отклоняват от правилата, са високи. Идеята е да се осигури пазар на нашите производители, а не да затруднят веригите при предлагането на тези продукти“, каза още Иванова.
Тя отчете, че не е задължително всички български стоки да са групирани на едно място, каквото беше първоначалното намерение, а важното е малките производители „да пробият“. 

„Потребителите в тези магазини трябва да имат достатъчно информация, за да направят своя избор“, добави тя. 

На друго мнение са малките производители. Христо Кумчев отглежда зеленчуци и плодове в полето край пловдивското село Трилистник вече 23 години. Всяка седмица товари по няколко тира със салата айсберг и марули за големите търговски вериги. Според него обаче този пазар все още остава затворен за малките производители. „Все пак трябва да има някакви обеми, не може със 100 кг картофи да станеш доставчик на сериозна верига“, коментира той.

По думите му кризата дава шанс на малките производители да се доразвият. „За мен е голям шанс за българските производители, понеже се затвориха граници известно време, доставките от чужбина станаха по-трудни и непредвидими и българският производител имаше възможност да нахлуе по-сериозно в търговските вериги. Друг е въпросът производството, което е било заложено, дали е достатъчно като обем за самите вериги“, посочи още Христо Кумчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още