IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За политическа отговорност по проблемите на хората с увреждания призова НС

Министерството на финансите не подкрепя промените досега, защото му се предоставя празен чек с предлаганата безлимитна лична помощ, каза Бисер Петков

11:53 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Финансовият министър Владислав Горанов да бъде поканен в Народното събрание за отношение и становище по проблемите на хората с увреждания веднага след парламентарната лятна ваканция. За това призоваха от БСП, ДПС и партия „Воля“ по време на днешното изслушване на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков по искане на ГЕРБ относно хода на подготовката на законодателни промени от министерството за гарантиране на правата на хората с увреждания.

Нужна е не само експертна подкрепа, която министър Петков оказва изключително коректно, нужна е политическа отговорност и финансова подкрепа, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов.

Въпросите не опират само до коректен подход към тези сложни проблеми, управляващото мнозинство трябва да поеме отговорност и да реши въпроса на политическо ниво, заяви той и призова правителството да поеме своята политическа отговорност, започвайки от изслушване на финансовия министър и ресорния вицепремиер по проблемите на хората с увреждания. 

Предлаганите мерки в двата законопроекта, които се обсъждат, имат своето финансово изражение, което трябва да се отчете, каза министър Бисер Петков в отговор на въпрос за финансовото обезпечение на предлаганите промени.

Той посочи, че Владислав Горанов е запознат с обсъжданите в работната група предложения за финансова подкрепа на хората с увреждания. Става дума за допълнителните към одобрените в тригодишната бюджетна рамка средства, уточни Петков.

Една от причините за неподкрепата до момента е, че на Министерството на финансите се предоставя един празен чек, защото се предвижда на практика безлимитна лична помощ, обясни социалният министър.

Това, което предвиждаме в двата зоконопроекта, е гарантиране на устойчивост на асистентската услуга, но в лимити, които държавата може да си позволи. Недопустимо е да се обещае нещо, което да се превърне в право, без да е обезпечено финансово, каза министър Петков.

В разчетите, които правим, предвиждаме вливане на част от плащанията по линия на осигурителната система с подпомагащ характер. Търсим подкрепата на финансовото министерство, което е трудно, допълни още той.

Искаме да възстановим диалога, но не на поляните, а в залите. Да получим подкрепата на всички хора с увреждания и да постигнем нещо, което отговаря не техните интереси, обобщи социалният министър, допълваййки, че асистентските услуги се нуждаят от устойчиво финансиране.

Министърът на труда отговори и на въпрос за нови стимули за работодателите при наемане на хора с увреждания. Петков бе категоричен, че трудовата интеграция за тази група хора е ключова и са нужни допълнителни мерки.

Ситуацията на пазара на труда ни кара да се обърнем към този резерв, като стимулираме работодателите. Това се прави и сега по различни национални програми и с евросредства. Обсъжда се и в момента засилване на стимулите за наемане на хора с увреждания, както и да се въведе квотен принцип, защото Кодексът на труда и сега предвижда определен процент от щата на фирмите да е предвиден за трудоустроени хора и половината да е за хора с увреждания, но това явно не е достатъчно. Трябва да се въведат нови стимули и санкции, за да се обърнат работодателите към този резерв, посочи Петков. Това ще стимулира и хората с увреждания да търсят по-активно доходи от труд.

Законопроектите за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени в парламента наесен, стана ясно от изказването на Бисер Петков.

Правим всичко възможно, за да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроектите, с които да се осъществи желаната реформа, която да подобри положението на хората с увреждания в България, заяви социалният министър. Той отбеляза, че в последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общо приемливо решение. Реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в парламента е в края на октомври или началото на ноември, каза министърът на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още