IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седем години хазартният бизнес се е разраснал над 20 пъти

Пропуски в закона допускат малкият бизнес да търпи загуби от закупените талони, посочи финансистът Бойко Димитров

18:21 | 11.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Години наред държавата не направи нищо, за да регулира стремително разрастващия се хазартен бизнес - над 20 пъти разрастване за седем години. Тезата е на финансиста Бойко Димитров, който е сред авторите на предложени през 2018 година промени в Закона за хазарта от "Демократична България".

„В 2012-а, когато се прие новият Закон за хазарта, в първите години този бизнес беше само за 30 милиона, в момента той е за 700 милиона годишно. И държавата през този период не направи абсолютно нищо, за да защити гражданите. Това си е направо болестно състояние“, посочи Димитров по БНР.

Какво трябваше да пише в закона 

„Първо, най-малкото не трябваше да я има тази вратичка, която позволи само една фирма да спестява по 40-50 милиона ежегодно данъци – това е ключов проблем. На второ място трябваше да има добър контрол върху това какво може да се рекламира“, смята Бойко Димитров.

Като добра стъпка в закона Димитров посочи ограничението лотарийните билети вече да се продават само на определени щандове, където не се предлагат други стоки и услуги. „Държавният тотализатор в момента има голям шанс, тъй като няма да има никакви ограничения върху рекламата, която извършва. Няма да има конкуренция“, допълни финансистът.

Според Димитров, ако в Тотализатора има „добре мислещи хора“, те биха могли да обърнат „в полза за обществото" хазартната зараза. „Макар че и там има много въпросителни – огромните средства, които евентуално ще започне да събира Държавният тотализатор, след това как ще бъдат вложени“, коментира той.

Димитров смята, че вече се е вдигнал достатъчно шум около закриването на лотарията и повечето от хората вероятно са наясно, че не бива да купуват повече талони, въпреки че те все още се продават.

Проверка на екип на БНР е установил, че печалби не се изплащат и на места хората са информирани за това, другаде обаче няма предупреждение.

Търкащите талончета

„Щом са решили да ги забранят – няма проблем. Купувам си, защото печеля дребни суми, които ми ги изплащат веднага. От 100 лева повече не съм печелила“, казва любителка на игрите.

Продавачите

„Промените в закона се отразяват пагубно за целия бизнес, участвал в разпространението на талоните, обяснява продавачка, която твърди, че на съседния обект е паднала печалба от 100 хиляди лева. „Изплатена е, хората си я получиха“, потвърждава тя.

„Хората спряха да купуват", разказва друга продавачка на лотарийни билети, която е притеснена и разочарована от случващото се. „Трябва да има някакъв срок за тия неща, не може така - от днеска за утре. Сигурно за около 300 лева имам билети. Горе-долу за една седмица ги продавам толкова билети. За някои 300 лева сигурно не са нищо, обаче за мен са си пари – малък бизнес е. Да те е страх с каквото и да било да се захванеш. Влагаш пари в нещо и накрая… Някои хора си имат пари да си играят с тях, обаче ти събираш пари да ги вложиш, ужким неща да направиш и накрая…“

Пропуски в закона

„Нашите депутати за пореден път се проявиха като слон в стъкларски магазин“, коментира Бойко Димитров, според когото много от дребните бизнеси ще бъдат сериозно засегнати, защото са вложили вече пари за закупуването на тези талончета и никой не знае как ще бъдат възмездени.

Финансистът напомни, че депутатите дадоха срок за изтеглянето и унищожаването на талоните до края на 2020 година, но отговорният за това дали не продължава разпространението на талоните е Държавната комисия по хазарта.

„В първоначалния срок беше предвиден срок от три месеца, в който да продължат да действат тези лицензии, точно за да може всички такива малки обекти по нормален начин да приключат дейността си. Няма никакво обяснение защо народните представители приеха такива срокове. Нищо чудно и да е някакъв лобистки интерес - да продължи на черно търговията с тези талони. Но това не може да се твърди със сигурност", отбеляза още Бойко Димитров. „Нашите народни представители не мислят за интереса на отделния гражданин, гражданите са потърпевши от рекламите, с които бяха облъчвани толкова години, а сега остават без никаква гаранция да си получат печалбите”, посчва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Според Димитров, ако в Тотализатора има добре мислещи хора, те биха могли да обърнат в полза за обществото" хазартната зараза. Макар че и там има много въпросителни огромните средства, които евентуално ще започне да събира Държавният тотализатор, след това как ще бъдат вложени, коментира той.Ако в Тотализатора имаше добре мислещи хора, немаше за 3 години 4 пъти да дигнат цените и 10 пъти да орежат игрите и печалбите, въведоха като папагали задължителното условие за получаването на печалбите правенето на медиен цирк със спечелилите, с което унищожиха интереса на играещите и ги поднесоха на тепсия на Божков... И като стигнаха до там да искат пари от държавата за заплати, държавата да ги спасява с брутални репресии срещу частниците!!! Огромните средства нито евентуално, нито фактически ще почне да събира държавният Тотализатор, докато го управляват де били като Дамян Дамянов. Те го унищожиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
В 2012-а, когато се прие новият Закон за хазарта, в първите години този бизнес беше само за 30 милиона, в момента той е за 700 милиона годишно. И държавата през този период не направи абсолютно нищо, за да защити гражданите. Това си е направо болестно състояние, посочи Димитров по БНР.Това да го разбираме, че когато един бизнес се разрастне и почне много да печели, това е болестно състояние и държавата требва да го лекува чрез национализация...???!!! Хубав сигнал към разни инвеститори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
боооклууци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
*** = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Само рая може да изнася злато и да внася ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Че твоето семе англо-саксонско. Де щерка ти, а?Да не би да остави там българско потомство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
We will never be slaves, ако искаш си го преведи като никога няма да бъдем .....славяни(роби)????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"И най-гадното е, че сме руска колония. "Защото сте рая, ако не бяхте, нямаше да те колония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Дразни Малкия Мук, като му демонстрира " на пък на, аз ще ти изневеря с тромбона, хак да ти е".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Не съм компетентен за да се произнеса, но според много хора(включително и Горанов) "законова вратичка" за неплащането на данъци в хазарта няма и не е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още