Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За сектор „Пчеларство“ са предоставени 5,6 млн. лева през 2017 г.

Новата Национална програма по пчеларство финансира закупуване на техника

За сектор „Пчеларство“ са предоставени 5,6 млн. лева през 2017 г.

Снимка: МЗХГ

Общо 5,6 млн. лева са предоставени за сектор „Пчеларство“ през 2017 г. Това каза по време на международното изложение „Пчеларство - Плевен 2018” заместник-министърът на земеделието Вергиния Кръстева, информира пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.

Вергиния Кръстева припомни, че през 2017 г. започна да се прилага новата Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. Тя е одобрена с решение на Европейската комисия (ЕК) с бюджет от 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й.

Още по темата

В новата тригодишна програма за първи път се финансира частично закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед, като успешно стартира и мярката за практикуване на подвижно пчеларство, обясни Кръстева.

По думите й за четвърта поредна година пчеларите получиха държавна помощ „де минимис“. За 2017 г. помощта беше в размер на 2,4 млн. лв., изплатени на 4 348 пчелари при ставка за едно пчелно семейство 4,77 лева.

По време на изложението се представят 170 фирми, пчелари и организации от страната, както и от 22 държави от Европа и Азия.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Депутатите одобриха окончателно правната рамка за влизане в Банковия съюз