IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За смисъла от разсекретяването на стенограмата за КТБ

Политологът Румяна Коларова и журналистът Мирослав Иванов в коментар за срещата на политическите лидери при президента през юни 2014 г.

11:08 | 12.06.17 г. 6
За смисъла от разсекретяването на стенограмата за КТБ

12 дни преди срещата при президента за КТБ (през 2014 г. - бел. ред.) е взето решение за предсрочни избори. Това каза пред Bulgaria ON AIR Румяна Коларова, политолог и секретар на президента тогава Росен Плевнелиев.

Коментарът е по повод разсекретената стенограма от срещата на политическите лидери при Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка.

След решението за предсрочни избори се случва банкова криза, подчерта политологът. По думите й трябва да се замислим дали това не е сценарият, през който преминахме през 1997 г. - преди да подаде оставка Жан Виденов, имаше банкова криза.

Консултациите при президента са свикани именно за да не се повтори този сценарий, смята тя.

Журналистът Мирослав Иванов е категоричен, че има смисъл от разсекретяването на стенограмата, което се случи след дълга битка.

„В стенограмата виждаме хамалския стил на разговор, който дължим на настоящия премиер. Начинът, по който се води консултацията, показва, че институциите в държавата категорично не работят", коментира журналистът.

Той допълни, че банковата криза е резултат от липсата на надзор.

От срещата става ясно още, че медиите могат да убият не само една банка, а да сринат цяла банкова система, коментира Коларова.

Междувременно тогавашният финансов министър в правителството на Пламен Орешарски Петър Чобанов заяви пред Нова телевизия: „Категорично не е било решено да се фалира КТБ. На срещата за банковата система, чиято стенограма беше разсекретена, се обсъждаше какво правим, за да спасим системата и самата банка”.

Според него от стенограмата става ясна политическата среда, в която са се вземали решенията тогава. „Ситуацията е изострена, а политическата емоция взима своя връх. 15 пъти се иска и моята оставка”, каза Чобанов.

Той добави, че ако тогава си е бил подал оставката, е нямало кой да свърши практическата работа, а тя не е била лесна. „За шест часа получихме разрешение от Европейската комисия за държавна помощ за цялата банкова система”, аргументира се бившият финансов министър.

По думите му причината за фалита на КТБ е, че огромна част от кредитите са били необезпечени.

Чобанов заяви още, че е имало предложение да се спаси банката, но не е имало политическо съгласие това да се направи.

"Тогава се опитахме да отделим добрата част от банката, но нямаше политическо съгласие. Ние искахме една част от банката да продължи да функционира. Жизненото и виталното трябваше да продължи да съществува", смята той.

На въпрос защо никой не иска да разбере кой е откраднал 3,5 млрд. лева от банката, той отговори, че който е предизвикал този капиталов недостиг, е откраднал парите. „Да видим какво ще каже съдът”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
тая стенограма е скалъпена и написана преди няколко седмици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
само неразбирам като какви участват в срещата с Президента и Иван Искров господата Бойко и Миков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 6 години
Горката родна журналистика, щом лице като Мирослав Иванов, за когото се знае, че защитава тезите на банкера-беглец Цветан Василев се води за журналист! По-скоро Иванов е като жрица на любовта - на повикване от съседен Белград!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
СТЕНОГРАМАТА НЕ Е НАЙ ВАЖНОТО НЕЩО. ВЪПРОСИТЕ СА:1/ Защо собственика на КТБ управляваната от Милен Велчев банка ВТБ придоби по престъпен начин ВЪЗБРАНЕНИЯТ АКТИВ на КТБ - опаратора Виваком?!2/ Кои са новите собственици на умишлено декапитализираните активи на КТБ - БУЛГАРТАБАК , МУЛТИПЛЕКСИ , ДУНАРИТ , ПЕТРОЛ , ИПК Родина, и разбира се ТБ "ВИКТОРИЯ"?!3/ Цацаров бе лицето което показно растреля банката с вкараните в нея прокурори и барети. Ако не докаже обвинението си за изнесените ЧУВАЛИ С ДВЕСА МИЛИОНА е време да му се иска обяснение и отговорност за УМИШЛЕН ФАЛИТ НА КТБ!4/ Защо не отговорната институция БНБ не плати на вложителите, а това го направиха от наше име Борисов и Горанов.Защо след като платиха ДЪРЖАВАТА НЕ ПРИДОБИ АКТИВИТЕ НА КТБ.Това щеше да е равносилно на НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!5/ Кои са тези които придобиха умишлено декапитализираните активи на КТБ?Не са ли това длъжниците на банката и не стана ли така, че КТБ фалира за да бъдат окрадени "ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ" активи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
КАК СИ ОБЯСНЯВАШ ФАКТА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ МИЛИАРДЕН ЗАЕМ И ВМЕСТО ДА ПРИДОБИЕ АКТИВИТЕ НА КТБ СЕ ПРЕВЪРНА в кредитор НА ЕДИН ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ?Защо отговорната институция БНБ не отпусна кредита на ФГВ, а това го направи БОРИСОВ, с теглена на държавен ЗАЕМ ?Най важния въпрос е:СЪОБРАЗЕНИ ЛИ СА ПАДЕЖИТЕ ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА ЗАЕМА ОТПУСНАТ НА ФГВ С ПАДЕЖИТЕ ПО ЗАЕМА КОЙТО ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ?! Необходмо е съпоставяне на тези два ДОКУМЕНТА за да разберем, доколко ГОРАНОВ и БОРИСОВ са защитили интереса на държавата, която странно защо извзе отговорнистите на БНБ и се зае и с неприсъщи и функции на КРЕДИТИРАНЕ.Оставам с неприятното усещане, че парите от ДЪРЖАВНИЯ ЗАЕМ са дадени за МЕРСИ на една институция на ЧАСТНИ БАНКИ в които държавата няма участие.НИКЙ ДРУГ КРЕДИТОР НЕ БИ ОТПУСНАЛ ЗАЕМ НА ФГВ защото същия няма активи да обезпечи вземането.Борисов и Горанов го направиха!ЗАГРОБИХА НИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още