IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавените заплати са основен фактор за високата задлъжнялост на домакинствата

Студът и грипната епидемия допълнително са натиснали бюджетите на българите през януари

12:31 | 12.02.12 г. 7
Забавените заплати са основен фактор за високата задлъжнялост на домакинствата

През януари 48% от длъжниците в страната са забавили плащането на сметки и по кредити заради неизплатени заплати, показват данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

При само 12% от случаите обаче причината за невъзможно плащане е безработица, показват данните на организацията.

Разходи за медицински услуги са довели до забавяне на плащанията на сметки и по кредити при 11% от длъжниците. При 4% от тях забавянето е заради надвишаване на планирания бюджет за сметките за електричество, а при 2% - високите сметки за парно.

“Ниският процент изрядни плащания са традиционни за януари поради празничното разточителство и липсата на финансово планиране през декември”, посочват в съобщение до медиите от асоциацията. “Този път картината беше допълнително усложнена от изключително ниските температури и грипната епидемия”, допълват от организацията.

При недостиг на средства, най-често се пропускат плащанията по кредитните карти и лизингите. Последствията от това са сравнително отдалечени във времето, тъй като лизинговите компании отнемат стоката едва след третия месец за разлика от мобилните оператори и кабелната телевизия, които спират да предоставят услугата в кратък срок.

В същото време лихвите са големи и с натрупване, което прави разплащането още по-трудно във времето.
Данните на асоциацията показват, че по-консервативните платци са и по-изрядни в плащането на задълженията си. Това са хората на възраст над 55 години жителите на малките населени места, собствениците на малък бизнес, оцелял въпреки кризата, както и част от младите семейства с много малки деца.

Високо рисково се оказва поведението на хората на средна възраст от големите градове, представителите на средния мениджмънт, особено в браншове, които пострадаха от кризата, каквито са търговията и строителството например, обобщават от асоциацията.

„Масовото мнение, че най-бедните най-трудно се справят с плащанията на задълженията си, се опровергават от данните, с които разполагаме”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на организацията. По думите й хората с по-ниски доходи вече са се отказали от потреблението на стоки и услуги, които не могат да си позволят.

Българите със средни доходи обаче са продължили да живеят според достигнатия в хубавите икономически години стандарт, на практика на ръба на своите възможности. За тях и минималната промяна на планираните плащания означава изпадане в задлъжнялост, посочват от асоциацията.

Профилът на длъжника в България показва, че той обикновено е на 40-50 години, жител на голям град, като преди години е достигнал по-висок жизнен стандарт, бил е зареден с оптимизъм и е теглил голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги. С настъпването на кризата обаче му става все по-трудно да покрива всички разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
НАПРОТИВ увеличават се заплатите това е ВЯРНО, НО на тези на бйджетната ХРАНИЛКА. Администрация, ЧЕНГЕТА, ВОЕННИ (половината жени) , Агенции, министерства на тях се повишава заплатата а за др. 6 мес. на борсата и ЧУПКА. 20 г. неуспяха да оправят съдебната реформа явно 45 може и да им стигнат. НАКРАТКО ЗАГУБЕНО ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Заплатите трябва да се овеличават поне на всеки три месеца, защото българите го заслужават. Те са трудолюбиви, образовани, талантливи, предприемчиви, високо квалифицирани, не крадат от работодателите и имат много висока производителност на труда. Дааа. И обикновено инвестират в изучаването на езици и квалификационни курсове, а не както някои разправят - в дискотеките и в еврофутбол, чупени голфофе резачки и дрешки. А работодателите пък в нови машини и технологии, а не в скъпи коли, жилища, вили, празни хотели и магазини, които да отдават под наем. Неее.Искам да ми вдигат заплатата като в Гърция ...... Дааа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Много си прав, само да добава две неща, първо заплатите се увеличават, защото постоянно се увеличават осигуровките за да плащаме пенсиите на ченгета военни и подобна ***. От Януари трябва да се увеличавам на 70 лева повече и от къв зор??? Другото е за банките, еми точно там ни е мъката не мога да си обясня как може да има толкова много *** българи дето станаха роби на банките в момента поне 80 % от работещите страдат по пряк или косвен начин от робското положение в което се намираме спрямо банковата система която изпива всичкия ресурс от държавата ни и как не намериха цака на банките още повече, че и повечето не са български изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Capsaicin
преди 12 години
Greenman, средната заплата действително се повишава. Естествено не заради друго, а защото много нископлатени работници губят работата си ежедневно. Твърде много хора се опитаха да живеят не според чергата си - безумни ипотечни кредити, скъпи автомобили и други "играчки". Времето за плащане на сметката дойде, обаче. Което е наистина тъжно за мен, е че в ХХI век нямаме закон за фалит на физ. лица. Това, заедно с финансовата неграмотност на средния българин, ражда някакъв уродлив банков феодализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Типичен пример за неплащане на изработени заплати са онези типове, издателите на в-к Кеш и други, който дължат на персонала от 2008-2009 г. по над 5 поредни заплати в предкризисен размер и досега не са платили нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
greenman
преди 12 години
Точно мизерните заплати а не забавянето са основният фактор. Караме четвърта година от кризата. Стига сте лъгали с "експертните" си оценки. За 4 години цените подскочиха впъти, но заплатите и мизерните пенсии не са мръднали. Не знам, защо постоянно се твърди, че заплатите се повишават. Абсолютна лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още