IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заболяванията в двата здравни пакета ще са ясни до края на годината

Касата ще издържи финансово, защото отлагането на определени заболявания ще даде приоритет на тежките, според здравния министър

11:03 | 05.10.15 г.
Заболяванията в двата здравни пакета ще са ясни до края на годината

Проектът за двата пакета здравна помощ - основен и допълнителен, е почти готов и до края на годината ще бъде напълно завършен. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти след началото на време на форум „Иновации в здравеопазването“.

Не очаквайте много от пакетите, коментира Москов, като уточни, че в крайна сметка там ще се видят поредица от кодове и процедури, които са разделени в два пакета.

Философията на пакетите е не за разделяне на дадени заболявания, а за разделяне на състояния – тежки и по-леки. Състояния, при които има нужда от незабавен прием в болници, или други, които позволяват отлагане във времето и планиран прием в лечебно заведение, поясни идеята за двата пакета Москов.

Нищо в разделянето на състоянията няма да ощети пациентите, коментира той и допълни, че това разделяне ще позволи тежките болести да бъдат по-ефективно лекувани и по-добре заплатени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Философията е най-тежките болести, от които умираме, да влязат в основния пакет и да бъдат напълно покрити от Касата, заяви Москов.

В зависимост от моментното състояние на пациента той може да попадне в основния или в допълнителния пакет, тоест пациентът незабавно да бъде приет за лечение в болнично заведение или то да бъде отложено. Той гарантира още, че отложеният прием на пациенти ще има горна граница, както е и в други европейски държави – Швеция, Великобритания, и другаде, където е регламентиран този прием. В рамките на тази горна граница пациентът трябва задължително да бъде приет в болницата.

На въпрос как ще се определя кое заболяване да влезе в основния или в допълнителния пакет Москов каза, че кодовете и процедурите, които се залагат, ще определят критериите за това.

Около 20 клинични пътеки излизат в доболничната помощ, каза още министърът и поясни, че за тези заболявания, които пътеките покриват, няма да се налага да се правят допълнителни излишни изследвания и да се лежи в болница. Москов посочи, че в тези 20 клинични пътеки влизат определени очни заболявания, гастроскопии и други.

Москов гарантира, че Здравната каса ще издържи финансово на двата пакета, защото отлагането във времето на определени заболявания ще даде възможност за пълноценното финансиране на други болести, които изискват моментално лечение и то с нова апаратура.

Относно допълнителния здравен пакет Москов бе по-лаконичен. Той само посочи, че предстои Министерството на здравеопазването да води диалог със здравните застрахователи, за да се определи кои заболявания ще бъдат покрити от Касата и кои - от доброволните фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още