IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за финансиране на нови иновативни лекарства - нова бариера пред достъпа до лечение

Мярката би ощетила пациентите и не би спестила публичен ресурс, твърдят експерти

10:45 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забраната за финансиране на нови иновативни медикаменти през следващата година е крайна мярка, тя би ощетила пациентите и не би спестила публичен ресурс. Това е нова бариера пред достъпа до терапии. Около тази позиция се обединиха пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев и д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация.

Според Венцислав Грозев съсловната организация още през лятото е предложила да се въведе един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, за да може да бъдат планирани в следващия бюджет и да се контролират разходите. 

БЛС подкрепя контрола в здравеопазването. Няма как една система да работи, ако няма добър финансов контрол, но мораториумът е наказание на пациента, коментира Грозев.

За д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация предлаганият мораториум е една нова бариера пред достъпа до лечение. Той посочи, че ако мярката бъде приета, пациентите ще бъдат ощетени и то много, а наред с това мораториумът не решава проблема, а го задълбочава.

Мярката на практика е отлагане на едни финансови разходи за следващата година, каза Вецев.

Когато има пациенти, които няма да дочакат отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще се питаме как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп до лечение, коментира той.

Според Вецев трябва да се намерят други начини да се реши проблемът, като се надява да бъде избегнат модела на Румъния, при който по думите му, властите са се оказали пред затворена врата откъде да намерят средства да финансират лечението на пациентите след наложения мораториум.

Когато едно здравеопазване е недофинансирането и докато парите, които внасяме като здравни вноски, отиват директно в бюджета на държавата, проблемът ще продължи да съществува, каза Вецев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още