IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за пушене отново влиза за дебати в парламента*

Законопроектът трябва да се разгледа в пленарната зала, смята председателят на здравната комисия Даниела Дариткова

12:14 | 01.02.13 г.
Забраната за пушене отново влиза за дебати в парламента*

В рамките на този мандат темата за тютюнопушенето ще се постави на дебат в пленарната зала, каза председателят на здравната комисия Даниела Дариткова по повод протестите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, предаде агенция „Фокус”.

Дариткова обясни, че промените в Закона за здравето, които са предложени от независими депутати, са минали на първо четене в здравната комисия и в икономическата комисия, докладът вече е в Народното събрание и би следвало законопроектът да бъде разгледан от народните представители. „В рамките на този парламент темата за пушенето ще се постави за дебати в пленарна зала“, заяви председателят на здравната комисия.

Позицията на Дариткова идва малко преди протеста срещу забраната за пушене на закрито пред парламента днес (1 февруари).

„Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене. Разчитам, че наистина депутатите от ПГ на ГЕРБ ще бъдат отговорни и ще зачетат позицията и на премиера, и на министъра на здравеопазването, които бяха многократно, твърдо изразени“, заяви Дариткова.

На въпрос за идеята за референдум „за“ и „против“ тютюнопушенето на обществени места председателят на здравната комисия заяви:

„Референдумите са един добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани. Но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус. Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията, когато ние имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност, на едно от първите места на заболеваемост и смъртност на онкологични заболявания, когато тази смъртност от онкологични заболявания е особено честа при лицата под 65 години, ние нямаме как като здравна комисия и като национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословен начин на живот. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактор за всички тези заболявания".

Забраната за тютюнопушене на обществени места трябва да остане, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод новите протести срещу забраната. „Законът трябва да се спазва такъв, какъвто сме го приели...Този механизъм работи вече няколко месеца. Това е израз на европейско поведение и не би следвало да се преосмисля. Това е моята позиция, това е позицията на премиера и на цялото правителство”, коментира Атанасова.

По думите й забраната за тютюнопушене действа. Досега са съставени са наказателните постановления за над 100 хиляди лева.

На въпрос за евентуален референдум за забраната за тютюнопушене Атанасова отговори: „Всяка партия има право да заявява, че ще прави референдум. Аз не мисля, че се налага референдум по тази тема. Има действащ закон. Ако ще се харчат отново около 20 млн. лв. за референдум, по-добре тези пари да се вложат в здравеопазване”.

* Допълнена с позицията на здравния министър към 13.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още