IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се износът на лекарства за социално значими заболявания

Недостигът им на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в България, мотивира се здравният министър

18:45 | 30.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забранява се износът на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социалнозначим характер - диабет, шизофрения и злокачествени заболявания. Недостигът на тези медикаменти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в България. Това разпорежда със заповед от днес министърът на здравеопазването.

Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, а промяната в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и необходимост от посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с COVID-19, създава допълнителен риск за тези пациенти. 

Още повече, че пациентите, които страдат от онкологични заболявания и диабет, спадат към рисковите категории пациенти по информация на Световната здравна организация съгласно събраните данни за заболяването COVID-19 пише в заповедта на здравния министър.

Забранява се и износът на определени продукти, съдържащи етанол. Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са широко използвани за дезинфекция за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване живота и здравето на гражданите и медицинските специалисти. Търсенето на такива продукти е значително повишено след обявяването на извънредното положение в Република България, като продължава да нараства и в момента.

Забраната за износ на посочените в заповедта лекарствени продукти е в сила до отмяна на извънредното положение.

Заповедта и писмата може да видите тук

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Значи все пак професорката шеф на фармацвевтичния съюз все е права. ТАзи дето герб знаят, че е самотна майка с две деца и затова решиха да гладуват децата и като я накажат с 20 000 лева. Ами сега да накажем с 20 000 тези дето я преследваха - основно според мен здравния и вътрешния министър както и щаба на солташаците на Борисов. Признайте си грешката и се извинете на жената бе тикви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още