IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха за две години строителството върху дюните в Несебър

Засега МОСВ спира изграждането на курортното селище в защитената зона

16:37 | 19.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Забраниха за две години строителството върху дюните в  Несебър

За срок от две години строителството в зоната с дюните в  Несебър се забранява. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За целта е издадена заповед от министър Искра Михайлова по Закона за биологичното разнообразие за защитена зона  „Ахелой-Равда-Несебър“. С нея се забранява строителство в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Скандалът „Дюнигейт” избухна в последните дни на 2012 г., когато започна строителството на нов туристически комплекс в Несебър върху дюни в защитена местност. Атрактивният терен е продаден от агроминистерството на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници.

С решение от 14 февруари 2014 г. на Административният съд в Бургас беше окончателно разрешено строителството на дюните в Несебър. Веднага на мястото бяха възстановени огражденията и изникнаха фургони.

С издадената днес заповед на екоминистъра се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Заповедта се отнася и за имот в местността Кокала, в землището на Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „Сле Груп” ЕООД. Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона.

Забраната се налага за срок от две години или до издаване на заповед на министъра на околната среда за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”, уточняват от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 0
Веско
преди 10 години
Как пък един път не казаха кой е тоз държавен служител направил някоя от хилядите поразии. Това, че всичко е законно е ясно, знаем го, затова си има юристи. Ама за всеки е ясно и другото, или трябва да си много *** или си имал някаква облага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Ще му се намери колая...апетитът за простотия в бг е неограничен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още