IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължително договаряне на отстъпки за лекарства ще иска НЗОК

Пакетът от медицински услуги, плащани от Здравната каса, се разделя на основен и допълнителен, като се включват и частните фондове

16:44 | 14.12.14 г. 1
Задължително договаряне на отстъпки за лекарства ще иска НЗОК

Промени в лекарствената политика, въвеждащи централизирано договаряне на различни видове отстъпки за лекарства от Здравната каса, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Предвижда се задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарства за домашно лечение и при злокачествени заболявания, за които стойността, заплащана от НЗОК, се изчислява чрез групиране, в което не участват медикаменти на други притежатели на разрешение за употреба, както и тези с ново международно непатентно наименование. Договаряне на отстъпки ще се извършва и за лекарствата, които Касата плаща по национални програми със средства от бюджета на МЗ. 

Създава се механизъм за договаряне на отстъпки при включване на лекарства в Позитивния списък, които увеличават разходите на НЗОК. Медикаменти, за които не са договорени отстъпки, няма да бъдат включвани в Позитивния лекарствен списък.

Предлага се въвеждането на механизъм за оценка на здравните технологии при прилагането на лекарствените продукти. Такава оценка ще бъде задължителна за лекарствата, за които не са договорени отстъпки. Оценка на здравните технологии ще се извършва и по мотивирано предложение на НЗОК. Предлага се, когато оценката на здравните технологии докаже липса на ефективност при прилагането на даден медикамент, средствата, заплатени от Здравната каса за неговото закупуване, да се възстановяват по бюджета на здравния фонд. В тези случаи Касата мотивирано ще предлага изключване на продукта от позитивния лекарствен списък или намаляване на нивото му на заплащане. Конкретните условия, критерии и ред за извършване на оценката на здравните технологии ще се уредят с наредба на министъра на здравеопазването.

Пакетът медицински услуги, които заплаща Здравната каса, да се раздели на две - основен и допълнителен, предлага още министерството. Основният, както е и в момента, ще се заплаща с публичните средства от НЗОК. Дава се възможност обаче допълнителният пакет да е достъпен както чрез парите на НЗОК, така и чрез доброволно здравно осигуряване. Конкретните дейности, които влизат в пакетите, ще продължат да се определят от здравното министерство с наредба.

Промените предвиждат още поетапно увеличаване на вноската от държавата за групите, осигурени от нея, със стъпка от 5%, като то ще започне през 2016 г. и ще спре при достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Припомняме, че в момента държавата осигурява групите лица, за които отговаря, на половината от сумата.

Увеличение на здравната вноска, която в момента е 8%, не се планира.

В промените е включена и възможност за прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетвореност от страна на пациентите, както и прекратяване на договора в случай, че изискванията за качество са системно нарушавани. За целта НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от услугите, плащани с публични средства.

В проекта са включени и промени, които в годините са застъпвани от страна на НЗОК и на Българския лекарски съюз – връщането на договарянето на цени и обеми на медицински услуги в Националния рамков договор, връщането на арбитражните комисии, както и възможността Здравната каса сама да утвърждава списъка със заболяванията по Наредба 38.

Измененията предвиждат още Надзорният съвет на НЗОК да се увеличи с още двама представители на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Някой ще разясни ли какво в случая значи отсъпка? Щото аз от колегата търговец знам какво е - цената се умножава по две и след това се дава 10% отстъпка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още