IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заедно България и Румъния могат да привлекат сериозни саудитски инвестиции

Заявен е сериозен интерес към двете страни, заяви проф. Владимир Чуков

17:59 | 23.04.15 г.
Заедно България и Румъния могат да привлекат сериозни саудитски инвестиции

Обединени, пазарите на България и Румъния биха могли да поемат сериозни саудитски инвестиции. Това каза пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков по повод форум, посветен на отношенията между България, Румъния и Саудитска Арабия.

Преди 10-15 години отношенията бяха само взаимни посещения. Сега има изразен интерес към страната ни, заяви арабистът.

„Новият крал на Саудитска Арабия Салман е много по-динамичен от своя предшественик в почерка на външната си политика. Те си дават сметка, че тяхното присъствие в нашия регион е повече от необходимо. Преди икономиката трябва да се постави политическата рамка“, заяви той. 

Експертът допълни, че обединени, тук на Балканите, ще бъдем много по-добър пазар за големите инвестиции на Саудитска Арабия, но не само в Турция, а и на Север. Заради идеята да ни виждат като един икономически субект се  е родила и идеята за "балканския Бенелюкс“.

Проф. Владимир Чуков заяви, че представители на академичните среди в Саудитска Арабия са много добре запознати със ситуацията в България и Румъния. Саудитското кралство като държава с големи финансови възможности натрупва политическа експертиза, която се проектира в Източна Европа и Балканския полуостров, обясни той.

„Българският пазар е твърде тесен за техните инвестиционни възможности, но обединени, България и Румъния биха могли да привлекат сериозни саудитски проекти. Всеки инвеститор следва своята възвръщаемост. За такива огромни парични маси е нужен огромен пазар с много потребители, за да има бърза възвръщаемост за инвеститорите“, обясни той.

Експертът допълни, че в момента България има дипломатически отношения с всички основни фактори в Близкия изток - Иран, Сирия, Ирак, Египет, Магреб, Катар. Остава големият политически играч и мащабен инвеститор Саудитска Арабия. „Откриването на дипломатически мисии в двете страни закъсня, но по-добре късно, отколкото никога“, каза той в заключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още