IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заем от 50 млн. евро за рехабилитация на пътищата отпусна ЕИБ на София

Средствата ще се използват за модернизиране на пътни мрежи и трамвайни участъци

13:42 | 08.10.13 г.
Заем от 50 млн. евро за рехабилитация на пътищата отпусна ЕИБ на София

Столичната община и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха договор за заем от 50 милиона евро за рехабилитация на пътната мрежа на града. Това съобщи пред журналисти вицепрезидентът на ЕИБ Михай Танасеску, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провери строителството на метрото до "Младост 4".

Заемът от банката ще се използва за изграждане, разширяване и възстановяване на 22 малки пътни мрежи в София, с обща дължина над 56 км. Предвижда се да бъдат модернизирани и над 8 км трамвайни участъци, които попадат в тези пътни мрежи.

По думите на вицепрезидента на ЕИБ това е четвъртият договор между банката и общината, като  досега ЕИБ отпуснала на Столична община над 230 млн. евро, отбеляза Танасеску.

Той съобщи, че с кмета на столицата са обсъждали нови бъдещи проекти - например за повишаване на енергийната ефективност на сградите. "Считам, че това е важен проект за София и се надявам да го изпълним успешно. Продължава работата и по проекта за управление на отпадъците", добави Танасеску.

Кметът Фандъкова отбеляза, че се надява София да получи специално място в програмата "Региони в растеж" през следващия програмен период. Тя е разговаряла с Танасеску за проекта за "Топлофикация София", свързан с изграждането на  инсталация за оползотворяване на RDF (горива, получени от отпадъци - бел. ред.), с което ще се намали с над 10% нуждата от природен газ. Най-важното усилие е да намалим потреблението на енергия, коментира Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още