Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Загубите на бизнеса не са свързани със забраната за пушене, смятат експерти

Туризмът бележи ръст година след въвеждане на новите правила за пушене на закрито, отчитат от бранша

Туризмът в никакъв случай не е в упадък заради въвеждането на забраната за тютюнопушене, както се внушава, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

Повод за коментара е изказването на новия премиер Пламен Орешарски отпреди дни за възможност за либерализация на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Той заяви, че българският туризъм стои изключително стабилно и от въвеждането на ограничението преди една година, секторът бележи ръст. Има спад на заетите в туризма, но според него това не може да се свърже със забраната. Експертът добави, че няма получено нито едно оплакване от международен туроператор в това отношение.

Няма основания да се твърди, че загубите на бизнеса са заради въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места от 1 юни миналата година, обявиха и лекари, икономисти и представители на граждански организации.

Още по темата

Павел Антонов от инициативата "България без дим" заяви, че са потърсили контакт с всички парламентарно представени политически сили за намеренията забраната да бъде отменена, но по думите му освен ГЕРБ, други представители не са се отзовали. Управляващите обещаха да бъдат обърнати към гражданското общество, затова трябва да се срещнат с нас, добави Антонов.

Според него хората са готови всеки един момент да излязат на протест и започват да губят доверието в политическия процес. Той определи внесените вече поправки в Закона за здравето за частична отмяна на забраната като лобистка, тъй като обслужва интересите на тютюневата индустрия.

Лекари също са на мнение, че забраната трябва да остане. По думите на д-р София Ангелова от Дружество по белодробни болести е несериозно спадът на оборотите да се обвързва с ограничението за тютюнопушене. Тя цитира данни, според които нараства броят на заболяванията на пасивните пушачи.

На 31 май предстои Световният ден без тютюнопушене. По този повод ще се дискутира темата за въвеждане на всеобхватна забрана за рекламиране, промоция и спонсорство на тютюневи изделия в България.

ГЕРБ ще продължи твърдо да подкрепя забраната за тютюнопушене на обществени места, е обещал на гражданската инициатива "България без дим" лидерът на партията Бойко Борисов. Той се е срещнал с представители на инициативата в парламента, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел