IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Еврозоната означава стабилност и сигурност за инвестициите

По директивата за командироването от България работят около 14 хил. души в Европа, твърди външният министър

11:15 | 28.08.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Еврозоната означава стабилност за България и сигурност за инвестициите, а от Франция получихме конкретна подкрепа за така наречената „чакалня” - първата стъпка пред пълноправното ни членство във валутния съюз до края на годината. Това коментира пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева. 

"Френският президент Еманюел Макрон каза, че не желае да има повече разделение между Западна и Източна Европа, между стари и нови членки на Европейския съюз (ЕС). България е изпълнила всички критерии и е заслужила да бъде в ERM II", подчертава още Захариева. 

Тя добави, че еврозоната означава по-ниски лихви за бизнеса, а държавите, които са въвели еврото, имат по-добра интеграция с пазара.

„Истината е, че в чакалнята можем да бъдем и 2-3 години, или повече. Шенген означава сигурност и свободно движение на хора, стоки и капитали. Това също е важно за нас", заяви външният министър. 

Захариева добави, че напоследък се говори само за пари и фондове, а се забравя „смисълът“ на Европа, който е стабилността. "Чухте много ясно, че България трябва да бъде в ядрото на Европа, според Макрон", каза още тя.

По думите ѝ френският президент е поел ангажимент към  Борисов още преди да дойде в България.

„Имаме изключително ползотворни срещи, изпълнени с много конкретика. По директивата за командироването от България работят около 14 хил. човека в Европа. Те основно са строителни работници. В България имаме командировани около 3500 служителя. Тази директива касае временната работа. Идеята ѝ е да имаме равни права с останалите", обясни външният министър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
fortiss
преди 6 години
Еврозоната - замазват ни очите пред проблемите на шофьорите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 6 години
Захариева - изключително неадекватна за пореден път*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Vesko94
преди 6 години
Захариева - изключително неадекватна за поред път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
То ние може да сме изпълнили критериите, но това нищо не значи. Основно защото ЕС работи на принципа на двойните стандарти, за един може, а за друг не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Еврозоната означава стабилност и сигурност за инвестициите------------Точно така. Права е госпожата. И в Гърция е точно така - сигурност и стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още