IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Мониторингът на ЕК ще приключи, ако направим конкретни стъпки

Те са посочени в доклада на Комисията, заяви министърът на правосъдието

15:58 | 25.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Наблюдението на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще приключи, ако страната предприеме конкретни стъпки, посочени в доклада на ЕК. Това заяви правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева на пресконференция в МС заедно с вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова в коментар за публикувания днес доклад на Еврокомисията. 

Захариева посочи, че по всеки един от шестте показателя на механизма са отбелязани стъпките, които да се предприемат, а това страната ни винаги е искала. 

Министрите бяха единодушни, че докладът е обективен и че Еврокомисията счита работата на кабинета „Борисов 2“ по съдебната реформа в последните две години за позитивна.

Настоящият доклад прави анализ на отминалия десетгодишен период и според Захариева като позитивно се посочва и свършеното през 2012 г., когато е първият мандат на Борисов и ГЕРБ.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която не скри разочарованието си от това, че в крайна сметка парламентът не прие антикорупционния й закон, цитира конкретен текст от доклада в тази връзка: „Приемането на този закон ще бъде съществен тест за решимостта на България за 2017“.

Тя изрази очакване антикорупционният закон да бъде първият, който новото Народно събрание ще приеме и посочи, че законът е бил отложен от депутатите, за да бъде „убит“.

„Не може през цялото време да говорим за загуба на доверие и да не направим сериозна крачка, като се проверява имуществото на хората, които имат достъп до власт и пари, и работят в чувствителни сфери, и като се проверяваме за конфликт на интереси“, настоя тя. Кунева смята, че европрепоръките са съвсем конкретни. Според нея това освен добра новина е и много силен знак за пълна национална мобилизация.

„Идеята, че ще ни осиновят и ще ни дават на всеки няколко месеца предписания какво да правим, не е вярна“, подчерта Кунева.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че докладът отчита напредък при борбата с организираната престъпност, като се посочва, че има доста осъдителни присъди и дела, които са в ход. „Отбелязан е неудачният период, в който ГДБОП беше преструктурирана заедно с ДАНС и това е причина за спиране на добрата практика. Сегашната ГДБОП е обновена институция, която работи изключително ефективно и това е видимо и навън, но не е достатъчно видимо тук, в България“, смята Бъчварова.

По думите й МВР също е дадено за пример заради превантивните антикорупционни мерки в Гранична и в Пътна полиция.

Екатерина Захариева посочи, че има редица важни препоръки към Висшия съдебен съвет (ВСС) и се обръща специално внимание на избора на следващ ВСС. По думите й препоръчва се продължаване на работата по съдебната карта и електронното правосъдие. Не стигнало времето за внасяне на Наказателно-процесуалния кодекс в НС, но на практика той бил готов и имал подкрепа от ЕК.

Тя посочи, че, за съжаление, отново има упреци между партиите „кой е виновен“ и призова всички политици да четат обективно доклада и „да не го използваме за политическо противопоставяне“.

Правосъдният министър настоя, че в доклада се иска приемственост, а не реформата да спре и да даде заден ход. Промяната на политическата обстановка също не би трябвало да води до промяна на приоритетите.

Меглена Кунева пък каза, че не е стигнало времето за закон за държавната администрация, чрез който да се засили ролята на инспекторатите за борба с корупцията.

Тя оцени избора на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер като „знак на уважение към парламентарния характер на нашата република“, като уточни, че той ще работи без парламент, но е бил парламентарен шеф.

В отговор на въпрос Бъчварова коментира препоръките за медийната среда, за която е посочено, че се „характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите“.

Министърът заяви, че МВР не е предоставяло средства на нито една медия по европрограми и това според нея се отразило на начина, по който е била представена работата на министерството. Бъчварова смята обаче, че темата за медийната среда трябва да остане и занапред, за да намери „добър отговор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Мониторингът, мониторингът ще продължи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Аз от този доклад разбирам, че ще продължи минимум още една година. До следващия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
да питам що не ги направихте, като това беше част от предизборната ви програма и заради кояти ви избрахме ?? ... от последните 10 години, вие бяхте на власт 5!!! следователно вие сте отговорни за неслучилите се реформи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още