IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Надявам се през декември Скопие да е пълноправен съюзник в НАТО*

Най-прекият път на Северна Македония към членство в ЕС е уважението на историческите факти, заяви президентът Румен Радев

11:59 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Надявам се през декември Република Северна Македония да е пълноправен съюзник в НАТО", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след среща с външния министър на страната Никола Димитров, предава БНР.

Това е първата визита на Димитров в България, след като бе прието новото име на страната.

Захариева изрази надежда югозападната ни съседка да започне преговори за членство в Европейския съюз през юни.

"Ние отворихме нова страница в историята", заяви Никола Димитров и благодари на България за подкрепата.

В началото на месеца постоянните представители на страните от НАТО ратифицираха Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към протокола за влизането на Северна Македония в НАТО. България беше една от първите държави, чийто парламент ратифицира Протокола. 

"Скорошното членство на Република Северна Македония в Алианса ще ни направи съюзници, способни да участват в решаването на глобални регионални проблеми", посочи вицепремиерът Екатерина Захариева.

Бързата ратификация на българския парламент за протокола за влизането на Северна Македония в НАТО единодушно, макар и без опозицията, е поредният пример за това колко силна е подкрепата на България и колко важна стратегически за нас е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО, добави Захариева, цитирана от БНТ.

Министърът подчерта, че темпото трябва да се запази, след като през последните 21 месеца е постигнат огромен скок.

Визитата на Димитров в България става само броени дни, след като българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО. Никола Димитров отбеляза този факт и каза, че Северна Македония и България са отворили нова страница в двустранните си отношения.

До няколко месеца ще приключи работата на българо-македонската смесена комисия по историята, обявиха още министрите на външните работи на България и Северна Македония. Двамата обсъдиха работата на комисията, общи инфраструктурни проекти и бъдещето членство на Северна Македония в НАТО.

Трябва да поправим историческата несправедливост на лошата инфраструктура със Северна Македония, да стимулираме бизнеса и гражданите от двете страни да работят заедно, посочи Захариева.

Имаме интерес да бъдем много близки с България. Затова се изисква мъдрост и визия, каза от своя страна  Димитров.

Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде позитивен знак за целия регион, затова очакваме бърз напредък в извършването на необходимите реформи и в процеса на изграждане на добросъседски отношения. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Румен Радев е поздравил Никола Димитров с подписването на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и с ратификацията му от българското Народното събрание.

По думите на президента пред двете държави предстои много работа - изграждане на нов модел на приятелство чрез укрепване на свързаността, изграждане на нови ГКПП, провеждане на бизнес форуми и насърчаване на контактите между компаниите от България и Северна Македония. Според Румен Радев двете държави имат потенциал да достигнат в близко бъдеще стокообмен от 1 млрд. евро. Необходима е и по-лесна комуникация в европейски контекст и постигане на по-осезаем напредък за преодоляване на застоя в съвместната работа по изясняването на теми от общата ни история и възстановяването на войнишките паметници.

Позитивната промяна в двустранните отношения с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония трябва да бъде затвърдена с изваждането на политиката и идеологемите от учебниците по история в западната ни съседка, посочва още Румен Радев.

Най-прекият и безпроблемен път на Северна Македония към постигането на пълноправно членство в ЕС е уважението на историческите факти. Президентът Радев е заявил, че хората от двете страни на границата са свързани от обща история от над 1000 години и политиците от двете държави трябва да положат усилия за преодоляване на изкуственото разделение от близкото минало. За България е особено важно издаването в Северна Македония на трудовете на българските възрожденски дейци и на писатели от по-новата ни история, да става в цялост и без изменение на текстовете на техните творби, е подчертал още държавният глава.

* Допълнена с изявлението на президента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още