IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Не можем да подкрепим Скопие, докато не получим правни гаранции

Северна Македония следва лицемерна и враждебна политика спрямо България, заяви Красимир Каракачанов, а премиерът подчерта, че позицията на България не е на инат

13:16 | 18.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство на Република Северна Макединия в общността. Това обяви пред парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която бе извикана спешно в Народното събрание, за да даде актуална информация относно преговорите. Военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов също бе привикан. 

„България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие. От признаването на независимостта през 1992 г., подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато страната ни постави високо в дневния ред на ЕС разширяването, до помощта ни за справяне с COVID“, каза Захариева.

Тя обаче отбеляза, че вече има дълъг списък на случаи, в които македонската страна не се придържа към подписаните двустранни документи“. Външният ни министър подчерта, че България винаги е демонстрирала „последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност“.

„В тази ситуация се чувстваме заставени да преустановим подкрепата си", допълни тя и изрази надежда, че ще имаме „мъдростта да се поучим от миналото и да изграждаме истинско приятелство и добросъседство, изтъкна Захариева. - Независимо от всички наши прояви на добросъседство Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политиката си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции.“

От своя страна Красимир Каракачанов обяви, че България е направила всичко възможно да даде шанс на Република Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. „Ние сме „за“, но това не може да бъде безусловно“, коментира той.

Лидерът на ВМРО е категоричен, че през годините Северна Македония следва лицемерна и враждебна политика спрямо България.

„България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

„Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси“, изтъкна премиерът.

Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи, както и да намерят компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега.

Той изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.

„Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна премиерът и изрази готовност разговорите да продължат, като се съобразят с Договора за добросъседство.

Преди две седмици България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 3 години
За първи път след 1989г българско правителство заевява , че ще заеме национално отговорна външнополитическа позиция.Такива са поне намеренията , за крайния резултат гаранция никаква, след като "приятелите" на България в Европа и САЩ заемат антибългарски становища!Най вероятно ,както показва досегашната практика, управниците български, ще отстъпят и ще загърбят националния интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още