IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Промените в Търговския закон ще затруднят кражбите на фирми

Търговците ще могат сами да започват оздравително производство за защита на предприятия от фалит

15:05 | 13.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До кражба на фирми ще се стига изключително трудно, след като бъдат приети промените в Търговския закон, които наскоро бяха одобрени от правителството. Това каза пред БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

„На нотариална заверка ще подлежат не само подписите при прехвърляне на дялове и смяна на управител, но и съдържанието на документите. Длъжностните лица в Търговския регистър вече имат достъп до единната електронна система на нотариусите и могат в реално време да извършват проверка на представените пред тях документи“, заяви Захариева, цитирана от пресцентъра на правосъдното министерство.

Тя уточни, че новата процедура ще оскъпи с 14-16 лв. прехвърлянето на дружествени дялове, но по думите й промяната се приветства от бизнеса, тъй като е гаранция срещу обсебването на фирми. 

В проекта, който се очаква да бъде разгледан от Народното събрание, е предвидено и въвеждането на оздравително производство за защита на предприятия от фалит, което тя обясни, че е отговор и на европейските препоръки.

Търговците ще могат сами да започват тази процедура и да предложат план за оздравяване на фирмата си, вместо директно да се преминава към производство по несъстоятелност.

Помолена да коментира жалби на длъжници от прекомерните такси на частните съдебни изпълнители, министър Захариева обясни, че в измененията на ГПК, които в момента се разглеждат в парламента, е предвидено намаляваме на сумата, която трябва да бъде внесена за спиране на изпълнителното производство. „Освен това длъжникът ще може да оспорва и оценката на имота“, каза още Захариева.

„Ако Висшият съдебен съвет има забележки към промените в Закона за съдебната власт, да ги предостави до края на деня, и то в писмен вид“, призова Захариева във връзка с несъгласувания от ВСС проект в края на миналата седмица.

„Надявам се да е станало някакво недоразумение и когато проектът влезе в парламента, членовете на ВСС да имат по-конструктивна позиция”, каза още министърът.

Захариева допълни, че част от отхвърлените от висшите магистрати текстове са били предложени преди това именно от тях, а единствените им забележки по време на обсъждането на проекта в Съвета по съдебна реформа са били по главата за Инспектората към ВСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още