IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Разликата между България през 2007 г. и през 2019 г. е огромна

Страната ни е изпълнила критериите на ЕК за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, посочи външният министър

10:09 | 23.10.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

България за първи път отг началото на мониторинга, след 12 години, сега получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии на ЕК. Това каза външният ни министър Екатерина Захариева пред bTV по повод препоръката за отпадане на мониторинга от страна на Евроpейската комисия.

Захариева поясни, че както Комисията е решила този доклад да бъде създаден за България и Румъния, така и тя трябва да реши дали той ще отпадне, въпреки че ще се вземе под внимание и позицията на Европейския парламент.

Външният министър подчерта, че в момента се обсъждат предложения за създаване на хоризонтален единен механизъм за върховенство на правото и правата на човека за всички 28 страни членки на ЕС. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички страни членки, каза Захариева.

Според нея има огромна разлика между България през 2007 г. и България през 2019 г., но все още има какво да се върши. 

„България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки. Позитивната новина е, че за България ЕК предлага прекратяване, но има какво да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българите граждани. Хората трябва да имат удовлетворение от системата”, каза още външният министър.

Относно решението на ЕК, че Хърватия е готова за Шенген, въпреки че е влязла в ЕС след нас, външният министър каза, че България е получила същото решение още през 2011 г. Тя изтъкна, че според ЕК Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него.

Визитата си в Москва отпреди дни Захариева определи като конструктивна и посочи, че това е било първото посещение на български външен министър в Русия от 8 години насам. Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече "Балкански поток" "Български поток" е бил симпатичен. По думи на Захариева проектът дава сигурност на доставките за страната ни и гарантира запазването на транзита. Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион”, посочи Захариева. Тя добави, че срокът за изпълнение на трасето през българска територия е около 600 дни. 

Външният ни министър коментира и риска от бежанска вълна заради нашествието на Турция в Северна Сирия. По думите й докато в Сирия има напрежение, има риск за цяла Европа, но увери, че на българската граница няма увеличение на натиска. Трябва да продължим да изпълняваме споразумението между ЕС и Турция от 2016 г., категорична бе Захариева.

За отлагането на решението на ЕС със Северна Македония за членство, външният министър посочи, че това е било груба грешка и подчерта, че България е казала силно "за" членството на западната ни съседка. Според нея не ние, а македонците трябва да се постараят повече за решаването на историческия въпрос. Нашата история няма кой да ни я открадне, за тях е по-важно да направят оценка за миналото си, заяви Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
krasus
преди 4 години
Това за *** и тати е донякъде вярно, но е факт и друго ,че тогава с 2000 -3000 лв можеше да си развие човек бизнесче ,с несравними от днешна гледна точка маржове и печалби.Пробвайте го сега това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Какви са тези критерии които сме изпълнили като точки 1. 2. 3. и т.н. Не споря дали сме ги изпълнили просто обичам да се говори конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 4 години
софикс беше 2000 пункта 2007, а сега е 450 !?! борсата мерило за успеха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Да, през 2007-*** сте живели по-добре защото тогава ви хранеха мама и тати. А днес трябва да работите за сладоледа и бонбонките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
megiddo
преди 4 години
Една от многото кухоглави калинки в Шайката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
LaCosta
преди 4 години
Да, през 2007 г. и по-добре се живееше, и доста повече хора живееха в България. Не ми се мисли какво ще е след още 12 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
krasus
преди 4 години
Вярно е !!! През 2007 година беше много по -добре в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още