IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева ще обсъжда с Помпейо безвизовата програма на САЩ

Очаква се да бъде поставен и проблемът за социалното осигуряване на около 400 хиляди българи

08:58 | 05.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България да бъде включена в безвизовата програма на САЩ - това е една от темите, които външният министър на Българя Екатерина Захариева ще обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо, съобщи БНР.

Захариева е на работно посещение във Вашингтон, като се очаква американският държавен секретар да я приеме в ранния следобед. Двамата ще обсъдят въпроси от двустранен и регионален интерес и от глобалния дневен ред. Поканата за визитата е дошла от Помпейо и това е първа официална среща между тях. 

"Разбира се, ще използвам тази възможност освен за важните двустранни отношения, за състоянието в света, което за съжаление, все по-напрегнато става в някои региони, да разговарям и за нещата, които интересуват нас. Мисля, че ще проуча въпроса и в тази посока - и за визите, и за социалната спогодба, и за неща, които съм сигурна, че ще облекчат страшно много вашия живот“, каза министърът, цитирана от Националното радио.

Очаква се да бъде поставен и проблемът за социалното осигуряване на около 400 хиляди българи, които живеят в Съединените щати. Сред темите ще бъдат и изваждането на България от списъка за наблюдение по търговския закон, преминаването на страната ни в по-добрата група 2 по отношение трафика на хора, диверсификацията на енергийните доставки, стратегическите партньорства в областта на отбраната и въоръжените сили, както и просперитета и стабилността на Западните Балкани.

По време на визитата си във Вашингтон Захариева ще разговаря и със съветника на американския президент по сигурността Джон Болтън. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Какви са тези емиграционни групи в който САЩ разпределя държавите и как се казва на английски защото нищо не намирам с написаното в статията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още