Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Захариева в Япония: Да обсъдим производство на японски електромобили в България

С 30% се е увеличил двустранният стокообмен след посещението на премиера Шиндзо Абе у нас миналата година

Захариева в Япония: Да обсъдим производство на японски електромобили в България

Екатерина Захариева и заместник-министърът на външните работи на Япония Кенджи Ямада по време на Петата световна среща на жените в Токио. Снимка МВнР

 

България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма и развитието на Западните Балкани. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министърът на външните работи на Япония и депутат Кенджи Ямада. Двамата разговаряха по време на Петата световна среща на жените в Токио, съобщават от МВнР.

По време на визитата си Захариева предложи да бъде обсъдено откриването на производство на японски електромобили в България.

Външният министър Таро Коно отложи поради заболяване всичките си публични изяви и срещи на форума.

При предишните си срещи с японския си колега тя договори размяна на визити тази година по повод 110 години от първите официални контакти между двете страни, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

"С 30 на сто се е увеличил двустранният стокообмен след посещението на премиера Шиндзо Абе в България миналата година. Имаме много добре работещ автомобилен клъстер, вероятно не знаете, че всяка четвърта част от всеки автомобил се произвежда у нас. Предлагам ви да обсъдим откриването на производство на японски електромобили. Очаквам и повече японски туристи - годишно ние посрещаме 8,5 млн. чужденци, но само 14 000 от тях са от вашата страна", каза Захариева. 

"Приветствам изпращането на бизнесделегация и увеличаването на бизнесконтактите на различни нива. Аз лично искам да разпространявам информацията за красотата на България за да увеличим броя на японските туристи - каза заместник-министър Кенджи Ямада - Япония подкрепя обединена Европа с общи демократични ценности и се радвам, че те се разпространяват и в Западните Балкани. Високо оценяваме съвместната ни работа с България, която познава региона, защото може да осъществим така сътрудничество с всички страни от Балканите."

Японската страна благодари на Българското председателство на Съвета на ЕС за усилената работа, довела до подписването на две важни споразумения между ЕС и Япония - Споразумение за икономическо партньорство и Споразумение за стратегическо партньорство.

Захариева и Ямада подписаха Меморандум за консултации и сътрудничество между двете външни министерства.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 седмици
Къде ще осигурите място на японските туристи да напишат ода за Джеф юнайтед например.

Още от Икономика и политика
Endeavor ще подкрепя български предприемачи с програма за растеж