IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Влиянието на Brexit ще се усети в почти всяка сфера

Тепърва ще се оценяват последиците и въздействието на Brexit, каза Екатерина Захариева

13:25 | 15.10.19 г. 1
<p>
	Вицепремиерът Екатерина Захариева към участниците в конференцията на почетните консули на България. <em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Вицепремиерът Екатерина Захариева към участниците в конференцията на почетните консули на България. Снимка: БТА

 

Тепърва ще се оценяват последиците и въздействието на Brexit, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Конференцията на почетните консули на Република България, която се провежда вчера и днес в София.

„Едва когато Brexit се случи, едва тогава реално ще можем оценим с колко много трудности ще се сблъскаме“, отбеляза Захариева и допълни, че влиянието ще се усети в почти всяка сфера. Брекзит е тежка тема и това е ситуация, от която ще загубят и ЕС, и Великобритания, коментира тя, цитирана от БТА.

„Надявам се, все пак, въпреки че става все по-малко вероятно, Brexit да се случи по един подреден и контролиран начин“, посочи външният министър. Великобритания трябва да остане важен съюзник, приятел и най-близък партньор на ЕС и на България, не само от гледна точка на икономиката и търговията, но и на сигурността, отбраната, образованието, заяви министърът.

Захариева коментира и темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и изрази подкрепата на страната ни за тези държави по техния път към ЕС.

„Няма да крия, че не е лесно, предвид многото проблеми по света, част от европейските държави не са много отворени към ново разширяване, посочи тя. Днес има Съвет "Общи въпроси", на който ще се обсъжда започването на преговорите за Република Северна Македония и Албания. За съжаление моите прогнози са, че едва ли днес Съветът ще стигне до решение и може би това ще бъде оставено на лидерите, но дано да не съм лош пророк, каза външният министър.

„За нас е важно нашите приятели на Балканите да бъдат демократични, богати, стабилни, сигурни и смятаме, че един от най-големите двигатели за реформите е точно пътят към ЕС и преговорите за членство“, коментира тя.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 4 години
Някой да каже на тази пиqла,че единственото от което разбира е да си вдига краката.Брекзит ще се усети,но не толкова силно за ВБ,доста по-силно,за ЕС,но не катастрофално!Причината за това е,че почти веднага след Брекзит,ВБ ще форсира преговори и ще реализира споразумения с водещите в икономическо(което значи и политическо) отношение държави в ЕС,а те са няколко(Германия,Франция,Италия,Белгия,Холандия..и да речен,Испания) и бъдете сигурни,че нещата ще се решат много бързо,защото и двете страни ще са еднакво заинтересувани от това.А тези държави,реално реализират поне 80% от икономическите връзки и в момента.Останалият пълнеж,в който влизаме и ние,направо ще се хване за всякаква сделка,която предложи ВБ,практически,без да има реални преговори.Самата ВБ ще се озове в позицията,която имат Швейцария и Норвегия,в момента,което напълно ще я устрои - тя си запазва почти изцяло икономическите връзки с ЕС,а се освобождава от политическата примка,която и беше нахлузена(по-точно,политико-икономическа примка).А ЕС....?Какво ЕС?Него го чакат две алтернативи - или разпад(което би било добре за държави,като нашата),или,затягане примката около националната независимост и превръщането на ЕС,нещо,като САЩ,но в много по-лош вариант и с потенциал,за тотална вътрешна дестабилизация,което значи,гражданска война,на принципа "всеки трепе,този,който му се изпречи пред очите".Даже Африка,каквато е в момента,ще ни се види рай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още