IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроект за личната помощ на хората с увреждания подготвя омбудсманът

Такъв закон би осигурил на инвалидите възможности за независим живот, заяви Мая Манолова

14:51 | 09.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината обудсманът работи с организации на хората с увреждания по законопроект за личната помощ. Това съобщи в Перник бщественият защитник Мая Манолова, предава БТА.

Приемането на Закон за личната помощ е искане на родители на деца с увреждания. 

Такъв закон по думите й би осигурил на инвалидите възможности за независим живот.

Програмите за лични асистенти, за подкрепа на хора с увреждания не бива да са на проектен принцип, защото един човек с увреждане има нужда от подкрепа през цялото време, не само когато общината или министерството са предвидили средства за това, аргуемнтира се Манолова. Тя изрази оптимизъм за решаването на проблема, защото темата е влязла в дневния ред и на Министерския съвет, и на Народното събрание. Моята мисия на омбудсман е тази - в един момент да кажа: "На този проблем му дойде времето да бъде решен, колкото и пари да струва, каквито и усилия да изисква от страна на политиците и институциите", подчерта Манолова. 

В коментар пред журналисти тя благодари на депутатите, че са подкрепили на първо четене предложените от нея промени в ГПК. Ще се сложи точка на терора, който осъществяват частните съдебни изпълнители върху българските граждани, увери омбудсманът. По думите й това не означава, че длъжниците не трябва да си плащат дълговете.

Манолова припомни, че е внесла допълнителни предложения, които да забранят на некоректните работодатели да продават фирмите си на клошари, като "забравят" да си платят на работниците.

Тя призова 250-те млн. лева, които са събрани във Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия, да бъдат използвани по предназначение. В момента правилата са такива, че никой няма достъп до тези пари, заяви Манолова.

Омбудсманът гостува на ХI Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, който се провежда в Перник.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още