IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови поправки ще ограничават паралелния износ на дефицитни лекарства

Такъв ще може да се извършва само след разрешение от агенцията по лекарствата след подадено уведомление

12:05 | 10.10.13 г.
Законови поправки ще ограничават паралелния износ на дефицитни лекарства

Правителството планира да ограничи със законови поправки паралелния износ* на дефицитни лекарства. Промените са заложени в Закона за лекарствените продукти, внесени от депутати от БСП и ДПС.

Поправките влизат на първо четене в здравната комисия още днес.

Предвижда се паралелен износ на лекарство с рецепта да може да се извършва само след изпращане на уведомление до Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки конкретен случай. От агенцията пък ще могат да откажат износа, ако лекарството е дефицитно в страната ни. Предвижда се агенцията служебно да изиска информация от НЗОК и от Министерството на здравеопазването за потреблението на съответния лекарствен продукт за период от последните 1 до 3 месеца.

Ако в срок от 20 дни, считано от датата на постъпване на уведомлението за паралелен износ, изпълнителният директор на ИАЛ не възрази писмено срещу извършване на износа се приема, че е налице мълчаливо съгласие за извършване на паралелен износ, пише в документа.

Новите мерки се налагат, защото наличието на най-ниски цени на производител в България от страните в ЕС води до нарастване на паралелната търговия и дефицит на определени лекарства на българския пазар, е основният аргуменент на вносителите на проекта.

Изпълнителният директор на ИАЛ може да откаже с мотивирана заповед извършването на паралелния износ, когато при проверката се установи, че лекарственият продукт е в ограничени количества за България и ако липсата на  продукта може да застраши сериозно живота и здравето на гражданите.

В подкрепа на промените вносителите цитират данни на международната компания IMS Health, според които експортът на лекарства съставлява до 7% от пазара, или по цени на производител до 85 млн. лв. на годишна база за 2012 година.

Законопроектът предлага при нарушение на условията за извършване на паралелен износ на лекарства да се налага административна санкция в размер от 10 хиляди до 20 хиляди лева, а при повторно извършване на същото нарушение – в размер от 20 до до 40 хиляди лева.

В момента паралелната търговия с лекарства е напълно легална дейност. Въпреки че се смята за част от сивата търговия с лекарства, това е законна дейност, при условие, че опаковките са придобити от дистрибутори, а не от търговци на дребно.

* Паралелен износ – оригинален продукт, изнесен без разрешение на собственика на интелектуалната собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още