Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законови промени могат да доведат до ръст от 15% на клиничните изпитвания

Това са преки инвестиции за пациентите и за икономиката, каза директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата

След актуализация на законодателството в посока стимулиране на клиничните изпитвания инвестициите чрез тях у нас може да се увеличат многократно, а за година в резултат на предприетите мерки, може да се постине ръст на проучванията от 15 на сто.

Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Асена Стоименова на форум „Иновации и добри практики в здравния сектор”.

Тя цитира последни данни от проучване, поръчано на KPMG, според което за 2013 година инвестициите от клинични проучвания у нас са за 151 милиона лева. Тези инвестиции са полезни за пациентите, за медицината, за икономиката, за обществото като цяло, коментира Стоименова. 

Още по темата

По данни на ИАЛ общо 160 са били разрешените клинични проучвания за 2014 година.

Директорът на агенцията посочи още, че изпитванията са важни не само заради инвестициите, но и заради това, че дават достъп до иновативни терапии.

От догодина на специализиран интернет сайт ще се публикува информация за това какви изпитвания се провеждат у нас, което да информира пациентите и да създава нужната прозрачност, каза още Стоименова.

От 2016 година ще влезе в сила т. нар. Кодекс за оповестяване, или правила, валидни за всички научноизследователски фармацевтични компании, които ще позволяват оповестяването на финансовите взаимоотношения между фирмите и медицинските лица, обяви на форума Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми.

Целта е да се постигне прозрачност във взаимоотношенията, посочи той и допълни, че подобен кодекс има в още 33 държави.

Ще бъдат оповестявани трансакции, дарения, спонсорство, договори между фирмите и медицинските специалисти. Всичко това ще се публикува на специализирана интернет страница. Проучване на асоциацията е показало, че две трети от медицинските специалисти досега са дали одобрението си за инициативата.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав