Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законови промени са забавили темпа на приватизация през 2017 г.

Приходите на Агенцията по приватизация през миналата година достигат 5,2 млн. лева, а разходите - 3,3 млн. лева, сочи отчет

Законови промени са забавили темпа на приватизация през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Планирани промени за промяна в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол са забавили темпа на приватизацията у нас през миналата година. Това става ясно от отчет на дейността на Агенцията за приватизация, внесен в Народното събрание.

В средата на миналата година Народното събрание одобри предложението на Министерството на икономиката продажбата на обособени части от държавни предприятия да се извършва след одобрението на депутатите. Така на практика е преустановена приватизацията на пакети от акции и на обособени части от дружества с мажоритарно държавно участие. След влизането в сила са довършени само сделки с продажбата на активи на "Български пощи" в София, Велико Търново и Панагюрище.

Още по темата
Общо приходите от дейностите по продажба и последващия контрол са в размер на 5,2 млн. лева. Разходите, извършени от Агенцията през миналата година, са в размер на 3,3 млн. лева.

През миналата година са осъществени шест приватизационни продажби, сред които на обособените части на "Български пощи" и на "Сортови семена - Елит", както и миноритарен пакет акции (на "Оранжерии Гимел"), чиято продажба е била реализирана по време на 40-тия централизиран приватизационен търг, тоест през Българската фондова борса (БФБ).

Договорените плащания са в размер на почти 2,5 млн. лева.

През миналата година е започнала процедурата за продажба на части от "БДЖ -Товарни превози", както и на Националната електрическа компания (НЕК), става ясно още от отчета. По искане на ръководството на жп компанията обаче по-късно търговете са били затворени. Предложени за продажба са 33 обекта частна държавна собственост. Отчетен е слаб инвеститорски интерес за повечето обявени за продажба държавни обекти.

През 2017 година Агенцията е изпратила 156 писма, включително и уведомления до купувачи на държавни обекти, с искане за отчет и доказване на поетите задължения през 2016 година, е записано още в отчета.

Една от проверките е свързана с договора на "Параходство Български морски флот". Агенцията е позволила на дружеството да намали размера на планираните инвестиции - вместо 92,03 млн. лева през 2015 година са вложени 83,5 млн. лева. Отклонението е допустимо според договора за приватизация.

Като цяло през 2017 година Агенцията отчита приходи от дейността си по следприватизационен контрол в размер на 2,53 млн. лева.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Качеството на човешкия капитал привлича израелския бизнес на Балканите