IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите промени за хората с увреждания отново ескалираха напрежението

Майките на деца с увреждания се срещат утре с властта, за да обсъдят трите законопроекта за социално подпомагане

14:34 | 03.10.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Майките на деца с увреждания излязоха отново на протести. </em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Майките на деца с увреждания излязоха отново на протести. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращите майки, депутати от различни парламентарни групи, омбудсманът и ресорните министри /на труда, на здравеопазването, на образованието и на финансите/ ще се срещнат утре в Народното събрание. Целта е максимално бързо да бъдат сближени позициите по законопроектите за социално подпомагане и за хората с увреждания.

Поканата дойде от ГЕРБ на импровизирана среща пред парламента, на която присъства и националният защитник Мая Манолова, както и народни представители от социалистическата партия. Пред майките БСП и ГЕРБ влязоха в политически спор, който по-късно страните изразиха в позиции от парламентарната трибуна, предава БТА.

Протестиращите настояват за реформи, защото според тях до момента те се спъвали поради липсата на адекватни финансови разчети. 

Майките искат да знаят как ще бъдат изразходвани 150-те милиона лв. - на парче, какво се предвижда изобщо, защото в момента нямало яснота. Те се опасяват, че парите могат отново да бъдат "излети в една бездънна яма на т.нар. социална политика за хората с увреждания и пак нищо няма да се случи".

Протестиращите настояват спешно министерствата на финансите, на труда, Агенцията за хората с увреждания, НОИ, министерството на образованието да направят реални сметки, а не да се подхвърлят цифри в пространството, да се говори за милиони и милиарди без да е ясно къде отиват. 

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова /ГЕРБ/ подчерта, че това са бюджетните възможности. Тя гарантира, че исканията за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка на проектите ще бъдат предадени на министерството, което трябва да синхронизира срещите и очаква още следващата седмица да бъде предложен проектът на закон за хората с увреждания, който беше изтеглен за доуточняване, за да има конкретни текстове, по които да се беседва.

Законите за хората с увреждания и за личната помощ са на финалната права, увери зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова /ГЕРБ/.

Ако в края на ноември вкарате Закона за социалните услуги, как ще влезе в бюджета, прекъсна ги Антон Кутев от БСП.

По-късно спорът между ГЕРБ и БСП се пренесе и в пленарната зала.

Кутев прочете декларация от името на ПГ на левицата, в която преповтори казаното от него пред протестиращите и подчерта, че въпросът е в отговорността, когато се поемат ангажименти. Защо не сте го направили до момента /закона за социалните услуги/ - не е от липса на желание и пари, а защото не можете, нямате компетентността да го направите, защото девет години не можете да напишете ключов закон, категоричен беше той. Факт е, че когато министър-председателят го няма в тази тематика, означава само едно - той е наясно, че вие ще се издъните и прехвърля върху по-ниските нива, за да изгърми бушонът, вече се опита с министър Петков да го направи, добави депутатът. 

Демагогията и лъжите са запазена визитна картичка за БСП, отговори зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова /ГЕРБ/. Тя обвини левицата, че са яхнали политически протеста и декларира, че ГЕРБ са готови приоритетно да работят по внесените законопроекти в т.ч. по новия закон за хората с увреждания, когато бъде внесен /той беше оттеглен за преработване в понеделник, бел. р./, декларира Ангелова. Зам.-председателят на социалната комисия подчерта, че законът за социалните услуги "е на финалната права", крайният срок за изготвянето му е 15 октомври.

Същевременно и днес продължават протестите на майки на деца с увреждания, след като поредният вариант на проектозакона за хората с увреждания беше оттеглен за преработване в социалното министерство.

Протестиращите майки настояват за незабавно внасяне в парламента и на трите законопроекта за социалната помощ, за да се гарантира реформа в сектора.

Вчера родители на деца с увреждания блокираха възлови кръстовища в София и в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
протестите на майките продъжлават от 8 години поне... проблема не е от 3-4 месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
DarkStar
преди 5 години
"блокираха възлови кръстовища в София и в Пловдив"едно малко съществено уточнение - протести се проведоха в 13 града, не само в 2. Моля да актуализирате информацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ert
преди 5 години
Тия много има да си протестират. Интересно е, че си мислят че някой ще им обърне внимание и ще придвижи бързо промените в законите, едва ли не за 3-4 месеца ... Все едно не живеят в БГ-то и не знаят как стават работите тук. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още