IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за браншовите организации е сред нерешените проблеми в земеделието

Преговорите за новата Обща селскостопанска политика сега започват, коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов

10:18 | 19.12.18 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Като цяло стопанската 2018 г. беше добра за зърнопроизводителите, макар да премина през различни драматични промени, коментира в интервю за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

Законът за браншовите организации, който би решил проблема с легитимността на организациите в сектора и за който се настоява поне от близо две десетилетия, е един от тежките нерешени проблеми на бранша, смята той.

„Преговорите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) сега започват. Ние работим по изготвянето й под формата на земеделски форум, където сме се събрали около 20 браншови организации от различните сектори. Провеждаме срещи, взимаме решения по тежките моменти“, посочи той. 

„Земеделските производители дори не знаят имената на българските чиновници, които трябва да представляват интересите на селското стопанство на България в европейските институции. А с добре подготвени хора лобирането пред европейските институции би довело до ефект за прокарване на политиките, към които нашите фермери се стремят“, коментира зърнопроизводителят.

Прогнозата му за 2019 г. е за динамична и интересна година, заредена с много очаквания и здрава работа.  „Предстоят евроизбори, за нас е важно кой европарламент ще приеме новата ОСП“, отчита той.

Председателят на НАЗ пожела на всички зърнопроизводители през новата година хубав дебел сняг да покрие посевите им и да пожънат добра реколта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още