Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законът за мерките срещу изпирането на пари създава напрежение в бизнеса

Все още се бави националната оценка за изготвяне на правила и процедури, посочи адвокат Светлин Адрианов, асоцииран партньор в EY България

Законът за мерките срещу изпирането на пари създава напрежение в бизнеса

Снимка: Pixabay

Законът за мерките срещу изпирането на пари създава прекалено голямо напрежение в бизнеса. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Светлин Адрианов, асоцииран партньор в EY България, Северна Македония, Албания и Косово.

Още по темата

„Трябва да се търси баланс между стремежа да създадеш прозрачна и конкурентна среда за бизнес и оръжието, с което го налагаш. Ако инструментът ти може да убие този бизнес с една глоба от 10% от оборота в бранш с нисък марж, това е предпоставка да го поставиш във фалит. Все пак не всеки е Google, че да го глобяваш с милиарди и нищо да не му се случи“, посочи юристът.

Според него един от основните проблеми пред бизнеса е, че сроковете за изпълнение на наредбите са кратки. До имплементирането на четвъртата директива остава по-малко от месец, а, според Светлин Адрианов по-голямата част от задължените към нея компании трябва да изчакат националната оценка за изготвяне на правила и процедури, за да се съобразят с нея, а самата тя все още се бави.

„В другия случай компаниите изпреварват оценката и се готвят за поправки в последния момент, напасвайки се към официално наложените правила“, даде пример той.

Адрианов потвърди, че се наблюдават традиционните притеснения от разсредващите институции. „Очаквам типичните логистични проблеми и напрежение в последния ден от срока за подаване на документи към ДАНС. Над 50% от компаниите ще подадат своите заявления пет минути преди крайния срок, за да се възползват максимално от даденото им време, а това може да доведе до задръстване на Търговския регистър, както добре си спомняме, че се случи съвсем наскоро“, припомни той.

Адвокатът от EY България  потвърди, че вече е ясен срокът за имплементиране на петата директива (16 януари 2020 г.). Той допуска, че все още четвъртата директива вероятно няма да е изпълнена докрай и очаква, че това ще „внесе излишно напрежение“ от институциите към бизнеса.

По-късно можете да разберете повече от видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева