IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриват 60% от домовете за хора с увреждания до 2027 г.

Всички специализирани институции за стари хора ще бъдат реформирани до 2025 г.

16:10 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 60% от съществуващите специализирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити до края на 2027 г., а всички домове за стари хора ще бъдат реформирани до 2025 г., за да отговорят на високите стандарти за качество на услугите, които предлагат.

Мерките са предвидени в новия План за действие за прилагане на Националната стратегия за дългосрочни грижи в периода 2022-2027 г., който се разработва в момента. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на дискусия за предоставянето на дългосрочни грижи, организирана от Български червен кръст, съобщават от социалното министерство.

Планът ще се изпълнява със средства от държавния бюджет и по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове. 

"Темата за дългосрочните грижи е предизвикателна не само от гледна точка на демографията, хуманността и социалната политика, но и от модерна гледна точка за развитието на новите технологии. Професиите на бъдещето без съмнение са не само свързаните с технологиите, но и тези, които са свързани с хора. Именно затова трябва да се постави силен акцент върху подготовката и развитието на лекарите, социалните работници, учителите", посочи министърът, цитирана в съобщението.

Тя е акцентирала върху качеството на социалните услуги и създаването на възможности за повишаването на професионалната квалификация на кадрите в сектора, залегнали в Закона за социалните услуги. Сред основните цели на закона са гарантиране правото на всяко лице на подкрепа за живот в домашна среда и в общността, както и насърчаване на интегрирания подход за предоставяне на необходимите здравни, социални и образователни услуги.

"В условията на COVID-19 социалните услуги бяха поставени пред сериозни изпитания, което наложи реорганизация на процесите в тях в отговор на кризата. Бяха въведени в практиката нови модели на работа, включително чрез използване на съвременните информационни и комуникационни технологии", заяви още министър Сачева.

Като много успешни тя отбеляза услугите в домашна среда и патронажната грижа с ключова роля за подкрепа на възрастните хора, самотно живеещите лица и хората в уязвимо положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още