IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-министър на екологията на разпит в спецпрокуратурата заради водната криза

Прокуратурата започва проверка на яз. "Пчелина"

17:50 | 13.01.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков беше на разпит в специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на намиращия се в ареста министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите, предава БНР.

Пред разследващите Живков е заявил, че обяснил, че пернишкото ВиК дружество е предлагало какво количество вода от язовир „Студена“ да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

„Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1,6 милиона кубика. От Министерството на околната среда и водите са отредени един милион кубика, използвани са почти 1,6 млн. кубика. На 7 ноември се редуцират разрешителните за ползване на технологичен минимум - и на „Стомана“, на „Топлофикация“ остават същите. На 19 ноември изцяло е спряно подаването към двете промишлени предприятия“, каза Красимир Живков след разпита.

Единственият обвиняем за водната криза в Перник е екоминистърът в оставка Нено Димов, когото Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста.

Днес прокуратурата започва проверка и на яз. "Пчелина", съобщиха от държавното обвинение.

Окръжна прокуратура - Перник се самосезира по повод изявление на кмета на Община Перник в средства за масова информация за кражби и унищожаване на част от съоръженията, довеждащи води от язовир „Пчелина“ за задоволяване на производствените нужди на „Стомана Индъстри“ АД, с което е осуетена възможността за ползване на водоема за това предназначение. 

За установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер е образувана преписка и с постановление на прокурор в Окръжна прокуратура Перник на сектор "Икономическа полиция" е възложено извършването на проверка.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още